Еве зошто имаме срцеви и мозочни удари: Докторот открива каква грешка правиме кога пиеме кафе, а може да биде ФАТАЛНА

Еве зошто имаме срцеви и мозочни удари: Докторот открива каква грешка правиме кога пиеме кафе, а може да биде ФАТАЛНА

Докторот Петар Боровиќ открива како кафето влијае на крвниот притисок и што му прави на нашиот организам.

Утринските навики понекогаш знаат да бидат пресудни за тоа како ќе ни биде денот, но и кога е здравјето во прашање. Се верува дека појадокот е најважниот оброк и многу е важно што тогаш внесуваме во организмот.

Потоа, пиењето кафе е еден од најважните ритуали на секој трет човек , а мислењата за омилениот пијалок се поделени. Додека некои веруваат дека може да го уништи црниот дроб , има и експерти кои велат дека кафето може да биде многу корисно за здравјето ако се консумира на одреден начин.

Докторот Петар Боровиќ во емисијата Више од животот откри каква грешка најчесто правиме кога е во прашање утринската рутина и објасни како тоа може да биде кобно за нас.

Во раните утрински часови крвта е најгуста и од тие причини имаме најмногу инфаркти и мозочни удари во регионот. Во раните утрински часови, повторувам, крвта е густа, телото очајно бара вода за да ја разреди крвта. Кај нашиот народ има малку грешки. Како балканскиот народ го започнува денот? Со кафе, а кафето е диуретик. Така, една шолја кафе ќе исфрли 7 пати повеќе вода отколку што внела – објаснува докторот и додава:

Сега внимавајте, настанува парадокс. На телото му е потребна вода за да ги измие ткивата, да се ослободи од токсичните материи. И наместо вода, луѓето внесуваат штетни материи, крвта станува уште погуста и сега се појавуваат низа проблеми.

Една млада жена, да речеме жена, има низок притисок со години, па се мачи и лекарите и кажуваат погрешно, но ефективно, кога некој има низок притисок, пијте кафе. И сега што се случува. Пиела кафе, кафето ги стегало крвните садови, го зголемило лачењето на хормоните на стресот, притисокот се зголемил и привремено била добро. Но, кафето е диуретик, водата наскоро ќе биде исфрлена од телото.

Сега внимавајте, телото сега нема доволно течност во крвотокот и мора да ја вади течноста од ткивата, од артериите. И сега што по ѓаволите се случува. Трае 10, 20, 30 години. Жената влезе во менопауза и сега повторно има проблеми со притисокот, но некако поинаку.

Таа доаѓа на лекар и докторот и вели: „Знаеш, имаш страшно висок крвен притисок? Таа вели: „Човеку, цел живот имам низок крвен притисок“. Што се случи? Со тоа што не се пиеше вода, имаше толку многу оштетувања на телото и крвните садови. Зошто? Човекот е стар колку и неговите крвни садови. Со тоа што не пиеше вода, ткивата околу крвните садови се оштетија, крвните садови се оштетија, станаа тврди, кршливи и сега внимавајте на парадоксот – нема доволно вода во нејзиното тело. Но, за да не доживеете мозочен удар, срцев удар, поради оштетени крвни садови, докторот е принуден да и даде диуретик. И тоа малку вода ќе се исфрли. И сега влегуваме во круг, водата сè повеќе се намалува, затоа нашиот народ вели: „Староста ќе те праша каде ти била младоста!“.

error: Content is protected !!