Ќе останете во ШОК: Што се случува кога ќе умре кралицата – дознајте кој што треба да направи

Во случај да умре кралицата Елизабета, британските власти имаат подготвен план за се што ќе следи во наредните денови – од тоа како ќе биде соопштена веста до самиот погреб. Постапката која дава насоки за тоа што да се прави во случај на смрт на кралицата е со кодно име „Операција Лондон“.

Политико од документите наведува што ќе се случува во Британија кога кралицата ќе умре.

Денот Д
Во часовите по смртта на кралицата, за сè ќе бидат информирани премиерот, секретарот на кабинетот (највисокиот британски државен службеник) и голем број високи министри и функционери. Премиерот ќе го извести приватниот секретар на кралицата, кој исто така ќе ја извести Канцеларијата на Советот за приватност, која ја координира работата на владата во име на монархот.

Внатрешно, тој ден ќе се нарекува „Ден Д“. Секој нареден ден ќе се вика Д+1, Д+2 и така натаму.

Кралската палата ќе објави „официјално соопштение“ кое ќе ја пренесе веста до јавноста.
Министрите и високите функционери ќе добијат е-пошта од секретарот на кабинетот, чиј нацрт гласи: „Почитувани колеги, со тага пишувам да ве информирам за смртта на Нејзиното Височество Кралицата“. По приемот на е-поштата, знамињата низ Вајтхол ќе бидат спуштени на половина копје. Целта е тоа да се направи во рок од 10 минути.

Во вежбата пред неколку години, Даунинг стрит изрази загриженост дека тоа ќе биде невозможно, бидејќи не вработиле офицер за знаме и не биле сигурни дека секогаш ќе има некој присутен да го спушти знамето. Седниците на британскиот парламент и на доделените законодавни тела во Шкотска, Велс и Северна Ирска ќе бидат прекинати.
Во склад со модерното време, се размислуваше и за социјалните мрежи.

Веб-страницата на кралското семејство ќе добие црна страница со кратка изјава со која ќе се потврди нејзината смрт. Сите страници на социјалните мрежи на владините служби ќе прикажуваат црн транспарент. Содржините кои не се итни нема да бидат објавени. Кралското семејство ќе ги објави плановите за погребот на кралицата, кој ќе се одржи 10 дена по нејзината смрт.
Премиерот ќе биде првиот член на владата што ќе се изјасни. Сите останати членови на владата не смеат да коментираат ништо додека не се изјасни премиерот. Министерството за одбрана ќе организира почесен поздрав со оружје на сите страници за поздрав. Ќе биде прогласена национална минута молк.

Премиерот потоа ќе има аудиенција кај новиот крал, а во 18 часот кралот Чарлс ќе и се обрати на нацијата.

Во исто време, богослужба ќе се одржи во катедралата Свети Павле во срцето на Лондон. Ќе присуствуваат премиерот и мал број министри. Се планира услугата да изгледа спонтана.

Ден Д+1

Во 10 часот, ден по смртта на кралицата, Советот за пристапување – кој вклучува високи владини фигури – се состанува во палатата Сент Џејмс за да го прогласи Чарлс за нов суверен.

Ќе бидат замолени да присуствуваат стотици тајни советници, вклучително и премиерот и министрите. Никој не смее да носи никакви украси.
Прогласот потоа ќе биде прочитан во палатата Сент Џејмс и Кралската берза во Лондон, потврдувајќи го Чарлс како крал.

Парламентот ќе се состане за да договори порака со сочувство. Сите останати работи на Собранието ќе бидат во прекин на 10 дена. Пратениците ќе и оддадат почит на кралицата во Долниот дом.

Во 15:30 часот премиерот и кабинетот ќе имаат аудиенција кај новиот крал. На министрите ќе им се каже да не ги носат сопружниците.

Ден Д+2

Ковчегот на кралицата ќе биде пренесен во Бакингемската палата. Ако кралицата умре во Сандрингем, нејзината резиденција во Норфолк, источна Англија, телото ќе биде однесено со кралски воз до станицата Сент Панкрас во Лондон, каде што нејзиниот ковчег ќе го пречекаат премиерот и министрите од кабинетот.

Ако умре во Балморал во Шкотска, ќе се активира операцијата Еднорог, што значи дека нејзиното тело ќе биде пренесено во Лондон со кралски воз што е можно поскоро. Во спротивно, ќе биде иницирана друга операција што укажува дека ковчегот ќе биде пренесен со хеликоптер. Премиерот и министрите ќе присуствуваат на приемот за пречек на ковчегот со телото на кралицата.
Прогласите ќе се читаат во децентрализираните администрации. Почестите најверојатно ќе продолжат во парламентот.

Ден Д+3

Во утринските часови кралот Чарлс ќе прими сочувство во Вестминстерската сала. Попладне ќе тргне на турнеја низ Обединетото Кралство, која ќе започне со посета на шкотскиот парламент и богослужба во катедралата Сент Гилс во Единбург.

Ден Д+4

Чарлс ќе отпатува за Северна Ирска, каде ќе прими сочувство во Хилсборо Тауер и ќе присуствува на богослужбата во катедралата Света Ана во Белфаст. Ќе има проба за операцијата Лав, поворката на ковчегот од Бакингемската палата до Вестминстерската палата.
Ден Д+5

Поворката од Бакингемската палата до Вестминстерската палата ќе тргне по свечена рута низ Лондон. По пристигнувањето на ковчегот ќе се одржи служба во Вестминстерската сала.

Ден D+6 до ден D+9

Телото на кралицата ќе лежи во Вестминстерската палата три дена, во операција со кодно име „Перо“. Нејзиниот ковчег ќе биде изложен на подигната кутија позната како катафалк во средината на Вестминстерската сала, која ќе биде отворена за јавноста 23 часа на ден. Билетите ќе се издаваат на ВИП личности за да можат да имаат свои состаноци.

На ден Д+6 ќе се одржи проба за државната погребна поворка. Д+7 е денот кога кралот Чарлс ќе отпатува во Велс за да прими сочувство и таму во велшкиот парламент и да присуствува на богослужбата во катедралата Ландаф во Кардиф.
Во овој период владините ресори ќе бидат окупирани со огромна количина на подготовки за погребот. Документите покажуваат дека иако владата има капацитет успешно да ги спроведе сите погребни работи, постојат стравувања дека тоа би можело да биде предизвик.

Министерството за надворешни работи има задача да го организира доаѓањето на шефови на држави и ВИП личности од странство.

Министерството за внатрешни работи е одговорно за безбедносните аранжмани, а владиниот Секретаријат за национална безбедност и разузнавање ќе биде на готовност за каква било зголемена терористичка закана.

Одделот за транспорт изрази загриженост дека бројот на луѓе кои би можеле да дојдат во Лондон може да предизвика големи проблеми за транспортната мрежа.


Премиерот и кралицата се договорија денот на државниот погреб да биде „Ден на национална жалост“.

Ден Д+10
Самиот погреб ќе се одржи во Вестминстерската опатија. Напладне ќе има две минути молчење низ целата земја. Церемониите ќе се одржат во Лондон и Виндзор.

Богослужбата ќе се одржи во Виндзор во капелата Свети Џорџ, а кралицата ќе биде погребана во меморијалната капела на кралот Џорџ Шести.

error: Content is protected !!