ПОЧИНА КРАЛИЦАТА ЕЛИЗАБЕТА II – Ова се сите детали од тајните планови

Кралицата Елизабета Втора почина во годината кога одбележа седум децении на тронот на Велика Британија.
Почина кралицата Елизабета Втора, објавија сите водечки светски медиуми. Специјалната операција Лондон бриџ, или скратено мост, која содржи детален план што треба да се направи кога монархот ќе почине, веројатно веќе започна во Велика Британија.
Најмалку 12 дена од нејзината смрт. Британија ќе престане. Хаосот ќе ја чини британската економија милијарди фунти загубени плати. Најверојатно ќе се затворат берзите и банките. И погребот и последователното крунисување ќе станат формални државни празници, секој со проценето економско влијание врз бруто домашниот производ од 1,2 до 6 милијарди фунти, а да не зборуваме за организациските трошоци. Но, фокусирањето на финансиското нарушување не започнува да ја опишува огромната големина на смртта на кралицата. Тоа ќе биде настан за разлика од ништо што Британија го видела од крајот на Втората светска војна. За почеток, ќе има некои тривијални работи, речиси протоколарни – Би-Би-Си ќе ги откаже сите хумористични емисии. Принцот Чарлс може да го смени името, а ќе се променат и зборовите на националната химна. Британскиот Комонвелт може дури и целосно да се распадне.
Смртта на принцезата Дијана и кралицата мајка предизвика бранови на јавна жалост и хистерија. Но, смртта на кралицата Елизабета Втора, поради нејзината долговечност и фундаменталното место на врвот на британското општество, ќе биде на сосема ново ниво. Повеќето Британци едноставно никогаш не знаеле живот без кралицата.

Доаѓаат неизвесни времиња за Велика Британија.

Поголемиот дел од вработените во палатата и сродните институции веднаш се вратени дома. Кралската палата има телефонска линија за персоналот да дистрибуира вести и упатства до вработените во такви прилики.

Последната смрт на монарх беше во 1952 година, а Би-Би-Си ги прекина сите комедии во период на жалост по објавувањето. Си-Ен-Ен претходно сними емисии за животот на кралицата подготвени за емитување. Се разбира, сите други главни канали за вести го имаат подготвено. Лондонската берза најверојатно ќе биде затворена, а може да бидат затворени и други бизниси. Протоколите што ќе ги следат владините органи ќе бидат од Секторот за култура, медиуми и спорт (иако може да потекнуваат и од палатата). Но, тешко е да се предвиди како ќе реагира владата. Непосредниот официјален одговор на владата – покрај очекуваните изјави за сочувство – ќе биде тешко да се предвиди.
Постапките што се чинеа соодветни во 1952 година може да бидат ужасно застарени во 21 век. Ожалостените носеа црни ленти за да ја покажат својата почит кон кралот Џорџ Шести. Знамињата ќе бидат на половина копје до 8 часот наредниот ден по погребот. Црковните ѕвона може да се слушнат на денот на смртта или на денот потоа. Што и да се случи формално, шокот од денот на смртта на кралицата неизбежно води до тоа Британија практично да престане да функционира. Денот на погребот, приближно две недели подоцна, треба да биде прогласен за државен празник. Со оглед на меѓународната важност на кралицата, нејзината смрт речиси сигурно ќе биде главна вест низ целиот свет. Веројатно ќе стане светски тренд на социјалните мрежи. На крајот на краиштата, Британија има огромно присуство во странство – преку нејзините амбасади, нејзините поранешни колонии и Комонвелтот (која се заколнува на лојалност на круната) и, понеформално, секоја земја од англиско говорно подрачје.Британската империја некогаш покривала четвртина од копнената маса на Земјата, и за краток, надреален период веројатно ќе се чувствува како империја сè уште да постои, бидејќи сите нејзини поранешни поданици се свртуваат кон Британија. Кога поголемиот дел од персоналот е на пат и кога ќе се затворат јавните туристички атракции, во палатата Сент Џејмс ќе се одржи посебен Совет на кој официјално ќе се објави наследникот: принцот Чарлс, секако, со исклучување на какви било непредвидени околности.
На тој Совет ќе присуствуваат, меѓу другите, тајни советници, лордови, како и високи комесари на одделни земји од Комонвелтот.

Сепак, овој Совет не е задолжителен наследникот на кралицата Елизабета Втора да стане „официјален“, бидејќи Чарлс ќе стане монарх од моментот на нејзината смрт, затоа – нема период кога нема суверен на тронот. Поради ова, знамето наречено Кралски стандард, кое го претставува монархот, никогаш не е на половина копје, за разлика од националното знаме на Велика Британија. На Советот, новиот монарх ќе се заколне на лојалност кон Парламентот и Англиската црква. Тој ќе стане и нов врховен администратор на црквата. Советот, исто така, ќе направи Прокламација за пристапување што ќе се чита на Денот на прогласувањето, веднаш по смртта, во Лондон, Единбург, Виндзор, Јорк и други градови и села низ земјата. И двата дома на парламентот ќе заседаваат или ќе бидат отповикани доколку е потребно. Членовите ќе имаат можност да положат нова заклетва за верност на новиот монарх. Сите членови на парламентот мора да се заколнат на верност на актуелниот монарх. Членовите на двете комори ќе му изразат сочувство и лојалност на новиот суверен во формат што допрва треба да се утврди. По ова, двете куќи ќе бидат суспендирани до официјалниот државен погреб.

error: Content is protected !!