Дали знаете: Кралицата била ПРОТИВ бомбардирање во Југославија – еве што кажала тогаш

Нејзината посета на Југославија во 1972 година е исто така настан од прва класа.

Таа ги одржуваше тие односи во многу добра рамнотежа.

Британската политика во последните децении, а особено по распадот на Југославија, е друга приказна, но пред тоа, особено кога станува збор за Југославија, а имаше искрени симпатии за она што беше нашата земја во тоа време, истакнал Јанковиќ.
Владета Јанковиќ, поранешен амбасадор на Сојузна Република Југославија во Лондон, за порталот Н1 изјавил дека своевремено од неофицијални извори добил информација дека британската кралица Елизабета Втора не го одобрувала бомбардирањето на СРЈ во 1999 година од страна на НАТО.

– Се споменуваше дека таа е против политиката на Блер во Авганистан, а особено во Ирак. Изворот е неофицијален, но до мене стигна порака дека таа не го одобрила бомбардирањето на нашата земја во 1999 година – изјави поранешниот амбасадор на СРЈ.
Тој потсети и на посетата на Тито на Лондон во 1952 година, во времето на кризата во односите на Југославија со СССР, кога, како што рече, Маршалот бил срдечно примен од кралицата Елизабета Втора.

Анегдотата вели дека Елизабета тогаш наводно рекла дека „ако Тито е бравар, јас не сум кралица“. Но, никој не може да потврди за што точно приватно зборувале Тито и Елизабета.
– Нејзината посета на Југославија во 1972 година е исто така настан од прва класа. Таа ги одржуваше тие односи во многу добра рамнотежа. Британската политика во последните децении, а особено по распадот на Југославија, е друга приказна, но пред тоа, особено кога станува збор за Југославија, а имаше искрени симпатии за она што беше нашата земја во тоа време – истакнал Јанковиќ.

Тој оцени и дека едноставно е невозможно наследникот на Елизабета, кралот Чарлс Трети, да биде сакан како таа, но убеден е дека новиот британски монарх ќе ги исполни своите должности.
– Имав можност во неколку наврати да стапам во контакт со него, тој беше врзан за Света Гора. За време на неговата последна посета разговаравме за помошта на Хиландар. Тој помогна во обновата на Хиландар по пожарот – изјавил Јанковиќ и додал дека кралот Чарлс има „силна желба за православието“.

– Неговиот татко преминал од православие во англиканска вера за да се ожени со својата мајка. Често оди на Света Гора, има симпатии не само кон православието, туку и кон нашата земја и нашиот народ. Ова е добра вест за нас. Верувам дека кралот Чарлс III ќе биде достоен наследник на неговата мајка – рече тој.
Според мислењето на Јанковиќ, смртта на кралицата Елизабета Втора е, во одредена смисла, крај на една ера, но не и на британската монархија.

error: Content is protected !!