Никогаш не седете со скрстени нозе: Еве зошто

Ваквиот начин на седење, меѓу другото, се поврзува и со зголемен крвен притисок.

За многумина е природно да седат со скрстени нозе, но професионалниот остеопат, Канаѓанецот Брендон Талбот предупреди на штетата што може да ја предизвика на вашиот кардиоваскуларен систем. Тој предупредува дека притисокот создаден од положбата со скрстени нозе може да ги оштети вените.

„Додека седите, избегнувајте да ги прекрстувате нозете. Целата крв од долните екстремитети потоа тече во вената што оди под пределот на препоните“, објаснува тој.

Ваквиот начин на седење се поврзува и со зголемен крвен притисок, предупредува експертот. Вообичаено е верувањето дека прекрстените нозе може да доведат до проширени вени, но има малку докази кои сугерираат дека тоа е вистина.

Талбот препорачува некои промени во животниот стил за да се подобри здравјето на вените, како што е редовна физичка активност.

“Редовно вежбајте за крвта да тече низ вашите вени. Тоа не мора да биде напорен тренинг, тоа може да биде нешто едноставно како одење. Сè во телото се потпира на движењето, па сè до клеточното ниво”, објасни Талбот.

Одржувањето на мала телесна тежина може да го подобри и здравјето на вените, бидејќи ја намалува можноста за висок крвен притисок и помалку ги оптоварува вените.

„Кога се грижите за вашата телесна тежина, го намалувате ризикот од висок крвен притисок. Високиот крвен притисок може да ги ослаби ѕидовите на крвните садови со текот на времето. Внатрешните масти исто така можат да ги напрегаат блиските крвни садови, ограничувајќи го протокот на крв и зголемувајќи го притисокот врз вените “, предупредува тој.

Активноста и движењето, наместо долго стоење или седење, ја подобруваат општата состојба на организмот, пишува Mirror.

error: Content is protected !!