Русите масовно бегаат и се повлекуваат – Украинците тврдат дека напредуват кон Лисичанск

Руското Министерство го потврди и повлекувањето на армијата од третиот клучен источен град Балаклија.

Контранападот на Украина на исток, во кој беа ослободени десетици градови и села, вклучително и стратешки клучните градови Купјанск и Ижиум, е најголемиот успех на украинската армија од повлекувањето на руските сили од областа околу Киев во април, пишува БиБиСи.
Украинците денеска најпрвин влегоа во Купјанск, град кој беше пресуден за снабдување на руските сили, а потоа влегоа во Изум. Руското Министерство за одбрана призна дека руската армија се повлекува од Изју, тврдејќи дека станува збор за „прегрупирање“.
Руското Министерство го потврди и повлекувањето на армијата од третиот клучен источен град Балаклија. Тие тврдат дека со повлечените сили сакале да ги „зајакнат напорите“ на бојното поле во Доњецк. Да потсетиме, во Изум имаше голем број руски војници. Во раните фази на инвазијата се водеа жестоки битки околу Изџум.
Насилното напредување на Украина е знак дека украинската армија дефинитивно може да ја ослободи окупираната територија, наведува Би-Би-Си, додавајќи дека Украина истовремено бара дополнителна воена поддршка од западните земји.
За Русија, пишува Би-Би-Си, украинскиот контранапад ќе значи понижувачко повлекување, особено ако се земе предвид дека Украинците успеаја да ја ослободат областа која беше окупирана во првите неколку недели од војната.

error: Content is protected !!