Береа малини за да заработат за живот – а дома се враќале пеш и без скршен денар

Одличната цена за откупот на малините оваа година на многумина им донесе дополнителен профит и малку повеќе душевен мир пред претстојната зима, но одличната заработка не е доволна за многумина, а по цена на газење на принципите на хуманост и чесност, се обидуваат да го истиснат секој динар од овоштарниците, како и луѓето со кои работат во текот на сезоната.берење.

Така во јавноста стана приказната за сезонските работници кои оваа сезона најдоа тешки пари во регионите Лучан и Ивањица. По извршената работа тврдат дека биле измамени од сопствениците на минијатурите, а некои од нив пеш се вратиле дома бидејќи не ги добиле парите.

Од друга страна, сопственикот на една од минијатурите ги негира сите обвинувања, тврдејќи дека работниците биле измамени од нивниот „лидер на тимот“, односно човекот кој ги набавил работниците, гарантирал за нив, поради што бил дополнително платен.

Имено, работници од околината на Лесковац кои организираа посета на претседателот на Здружението на одгледувачи на малини и амор на Србија, Добривој Радовиќ, тврдат дека не им се платени парите, па подготвиле опомена пред да поднесат тужба против него.

Според Тахир Бајрамовиќ, кој ја предводеше групата пикери на „црвеното злато“, тој потпишал договор со Радовиќ.

– На работниците требаше да им плати 5.000 динари, а мене како надзорник 8.000 динари, затоа што гарантирав се. Но, тој ми должеше 104.000 динари, на Данијел Веселовиќ 40.000, а на сите други работници по едно дневница. Ние почитувавме сè, ја завршивме работата, а тој не измами. Договорот како сведок го потпиша дури и Кадриќ Часлав, како и ќерката на Радовиќ. Ќе ги оставивме, но имавме договорни обврски – објаснува Тахир.

Тврди дека ниту еден работник не заминал и во минибусот секогаш имал 26 работници.

– Тој секојдневно разговараше со министерот за земјоделство Бранислав Недимовиќ и има врски со него, истакнува Тахир. И на работник му ветил дека ќе му помогне да уреди соба, човекот живее во беда, но ништо не излезе од тоа – заклучил Бајрамовиќ за порталот Нова.рс.

Од друга страна, Радовиќ, кој одгледува „црвено злато“ на површина од три хектари и осумдесет ари, вели дека тоа не е точно.

– Сите работници кои беа со мене беа платени. Тие потпишаа дека ги добиле дневниците и ќе ви го испратам листот, бидејќи сето тоа е документирано – изјави тој.

Радовиќ истакна дека тие биле максимално почитувани, прецизирајќи дека платата им ја исплатил од 5.000 динари. Додава дека имале сместување и три оброци.

– Во еден момент заминаа пет работници, а бригадирот бараше да му дадам пари и сам да ги платам берачите. Но, наместо 5.000 динари, им дал 4.500. Ставал пари во џеб, а наводно некој му ги украл. Сакав да повикам полиција, но тој не се согласи. Наместо договорените 8.000, му дадов помала сума, бидејќи не го испочитува договорот – заклучи Радовиќ, напоменувајќи дека поради него пропаднале 2,5 тони малини.

Исто така, берачи од Чачак кои сакаа да останат анонимни контактираа со новинарите на споменатиот портал.

– Се плашам да го кажам своето име и никогаш повеќе нема да одам да берам малини. Еден од „важните луѓе“ во градот до Морава не одведе неколкумина во малото гратче. Една колешка паднала и ја повредила ногата. Сопственикот на малечката ја навредувал затоа што имала болки, пцуел, и кажувал секакви работи. Тоа се случи во Доњи Дупак. Кога од болки не можела да продолжи со работа, си заминала дома. Тој господин му рекол на таткото, ако сака – нека си оди – изјавила една од работниците, напоменувајќи дека не знаела дали на повредената жена и е платена работа.

Иако новинарите инсистираа жената да биде претставена со името и презимето, таа поради страв од реакцијата на сопствениците на малините одбила и само рекла дека е мајка и дека има семејство.

error: Content is protected !!