Шокантна појава снимена на небото! Го нарекуваат „црвен елф“, научниците не веруваа дека постои(ВИДЕО)

Невообичаена форма на молња наречена Црвениот елф има црвено или портокалово електрично празнење.

Ако некогаш сте го кренале погледот за време на бура и сте виделе структура на небото што личи на џиновска црвена медуза или чудни шилци, не плашете се – не халуцинирате и не гледате вонземјани. Овој светлосен феномен е всушност форма на молња, односно електрично празнење кое често има црвеникава или портокалова боја – оттука и името црвен дух.

Последната фотографија од овој необичен феномен е снимена на небото над пустината Атакама во Чиле во близина на опсерваторијата Ла Сила на Европската јужна опсерваторија (ESO).

Црвени елфови, феномен во кој не се веруваше долго време

За разлика од обичните молњи, црвените џуџиња се појавуваат многу високо во мезосферата, некаде помеѓу 50 и 90 километри над громовите облаци и имаат различни форми и типови на осветленост. Првите записи за овој феномен се појавија во 1886 година, а првите снимки дури во 1989 година.

Со векови, народните приказни за мистериозните црвени светла на небото кружат во различни општества, кои до сега беа отфрлани од експертите како измислени настани. Дури и кога беа опишани од еминентни пилоти или научници, научната заедница до неодамна го игнорираше постоењето на овој феномен, пишува Universe Today.

Ставот се смени дури во 1989 година, кога научниците од Универзитетот во Минесота ги направија првите слики од црвените џуџиња. Иако овој тип на необично електрично празнење оттогаш е снимен илјадници пати, и е „фатен“ од астронаутите на Меѓународната вселенска станица, црвените џуџиња сè уште се прилично редок небесен феномен.

Тешко се снимаат со камера бидејќи обично траат само неколку милисекунди и често не се забележуваат со голо око, туку само со специјални фотосензитивни камери. Некои црвени џуџиња имаат облик на медуза и силно наликуваат на чуден вонземски брод. Останатите главно изгледаат како вертикални колони од црвено светло со пипала кои се стеснуваат надолу – како на оваа нова ESO фотографија.

Видлив зеленкаст сјај

Црвените џуџиња се појавуваат ниско на хоризонтот. Позадината на фотографијата направена од камерата на 3,6-метарскиот телескоп на ESO во Ла Сила покажува зелена нијанса на воздушен сјај. Овој сјај се јавува откако сончевата светлина ги исфрла електроните од азот и кислород во атмосферата на Земјата во текот на денот, а ноќе овие електрони се рекомбинираат со атомите и молекулите, предизвикувајќи фасцинантен сјај.

Зеленкастиот сјај може да се види само на многу темно небо каде што нема светлосно загадување, објаснува ЕСО.

error: Content is protected !!