ДЕСЕТ години затвор за возачот кој го уcмpти малиот Стефан: Не изразил каење за делото

10 години затвор за возачот кој го уби малиот Стефан во Карабурма

Првиот основен суд во Белград денеска го осуди Лазар Галиќ (38) на 10 години затвор, бидејќи на 17 јули минатата година предизвика сообраќајна несреќа во Карабурма, во која неколку дена подоцна почина момчето Стефан Балиќ (9).
Галиќ е осуден за две кривични дела – за тешко кривично дело против безбедноста на јавниот сообраќај доби осум години, додека за неукажување помош доби три години. Судот го осуди на единствена казна од 10 години затвор.

Судијката рече дека изрече максимална казна, имајќи предвид дека обвинетиот Галиќ побегнал од местото, дека бил уапсен дури следниот ден, дека не изразил искрено каење и дека не го интересира состојбата на повредениот. децата.

Таа изјави дека самиот Галиќ во сведочењето рекол дека ги видел пешаците, го почувствувал ударот, но не ја намалил брзината. Како отежнувачки околности било земено дека тој претходно бил осудуван 10 пати, од кои два пати за кривично дело против безбедноста во сообраќајот.

И двете во Улица Маријане Грегоран ги извршил на пешачки премини и двата пати бил во алкохолизирана состојба. За сето тоа имал шест прекршочни пријави и е осуден на петгодишна забрана за управување со возила од Б категорија.
Да потсетиме, деветгодишно момче беше тешко повредено во сообраќајна несреќа во Карабурма, а неколку дена подоцна им подлегна на тешките повреди во болница.

Момчето во неделата вечерта ја преминувало улицата на пешачкиот премин со својот татко и помалиот брат (4) кога со автомобил налетал Лазар Г.(38), кој потоа избегал од местото.
По одлуката да го пуштат возачот да се брани од слобода, граѓаните на Карабурма излегоа на улица и се собраа на улицата Маријан Грегоран, на пешачкиот премин каде беше убиено деветгодишното момче, за да го изразат своето незадоволство од одлуката за ослободување возачот по сослушувањето.

Неколку од нив направија жив синџир, држејќи се за рака, на тоа место. Се одржа и едноминутно молчење.
Несовесниот возач беше уапсен набрзо откако беше прифатена жалбата на обвинителството на одлуката на Првиот основен суд во Белград да се брани од слобода.

Возачот оттогаш е во притвор.

error: Content is protected !!