Извештајот ЈАВНО објавен: Познато е дали имало лекарска грешка за смртта на 25 годишниот Јован од Берово

Веста која ја потресе цела Македонија.

Од заб – до инфекција, која подоцна беше кобна за животот на младиот беровчанец.
Тогаш беше најавена контрола, инспекција и истрга дали некој погрешил или пак едноставно било доцна да се реагира.

Денес министерот за здравство Сали ги соопшти деталите.
Нема лекарска грешка во третманот на 25 годишниот пациент од Берово кој почина пред еден месец на КАРИЛ по интервенција на заб во Штипската клиничка боленица.
Така заклучила стручната комисија формирана од министерот за здравство. Беким Сали вели дека според извештајот кој му бил доставен од Комисијата, на младиот беровчанец навремено му била пружана лекарска помош, но инфекцијата не можела да се спречи.
– Според наодите кои се најдени во институциите и документацијата дознаваме дека се испочитувани сите стручни фази за пружање навремени стручни услуги кон пациентот. Меѓутоа целата компликација настанува поради системско проширување на инфекцијата во целиот организам на пациентот и не можноста за реагирање, смирување или намалување на таа инфекција, изјави Беким Сали, министер за здравство.
Иако преку допис до Министерството за здравство побаравме јавноста да го види извештајот од стручната комисија, не го добивме. Не беа соопштени ниту имињата на лекарите кои го правеле надзорот.
Што предизвикало сепса кај пациентот треба да покажат анализите на Институтот за судска медицина по направената обдукција. Овој извештај го чека и обвинителството, откако за случајот отворија предмет по допрен глас.

Од наодот ќе зависи дали некој кривично ќе одговара?

error: Content is protected !!