Врие во ДУИ: Итно писмо до Али Ахмети од сериозни членови на партијата – можна е поделба?

Муса Џафери, Изет Меџити, Невзат Бејта, Блерим Беџети, Висар Ганиу, Башким Хасани, Ејуп Адеми, Камил Ковачи, Аднан Ејуп…се дел од имињата кои испратиле писмо до Али Ахмети. Тие сите се членови на ДУИ, но се многу незадоволни.
Имајќи ја предвид организациската состојба создадена во ДУИ во период од две години, принудени сме да го кренеме гласот и да реагираме да го вратиме она што со душа и месо го создадовме, односно Демократската унија за интеграција, на позицијата што беше. Целосно развиени внатре во партијата бевме цели 18 години.
Демократската унија за интеграција не е само политичка партија, туку ДУИ е вредност, која 18 години ги чува и унапредува правата на Албанците, отворено семејство и со внатрешни консултации, без индивидуални привилегии, со статутарни тела и со континуиран раст на избирачкото тело. Како таков, дефинитивно треба да го вратиме таму каде што припаѓа, велат од групата на незадоволи лица, кои испратиле писмо до Али Ахмети, во кое дополнително е објаснето што се бара:

Моментална состојба:

-Во ДУИ речиси две години не постојат и не се формирани статутарните партиски органи!

-Како резултат на ова, политичкото одлучување стана индивидуална сопственост!
-Нема дебата и консултација со партиските бази!

– Кадровските избори се претворени во привилегија на поединецот Артан Груби!

– Скоро две години нема отчет за работата на Владата и политичката програма!
– Поради нефункционалноста на организациониот живот на Демократската унија за интеграција, констатираме дека има пад на поддршката за партијата (последните избори во Тетово)!

– Арогантното и дилетантско однесување на извршната власт на чело со Артан Груби, предизвикаа незадоволство, револт и пасивност на структурите и гласачите!

Концентрацијата на политичката, програмската и кадровската моќ врз поединецот и исклучувањето на заслужните структури од политичкото одлучување и тенденцијата за отуѓување на ДУИ, предизвика револт кај најзаслужните членови на победите на ДУИ во минатото.

Токму од овие причини бараме:
– Политичка дебата внатре во партијата за надминување на оваа состојба;

-Одговорност и отчетност од носителите на извршната власт;
– Апелираме да престане политичката „војна“;

Ги повикуваме членството и партиските структури да се ангажираат за избегнување и надминување на овие појави и оваа состојба;

– Бараме од претседателот на ДУИ, Али Ахмети, да ги искористи своите политички и статутарни овластувања за да се најде решение за
зачувување на партиското единство, се наведува во соопштението.

error: Content is protected !!