Студија: 71 процент од жените го почувствувале овој симптом еден месец пред срцевиот удар

Срцевите удари се познати по тоа што се случуваат неочекувано, што ги прави една од најсмртоносните состојби во светот.

Мозочниот удар се јавува кога протокот на крв во срцето наеднаш престанува. Предизвикува низа симптоми, но има докази дека предупредувачките знаци може да се појават во месеците пред мозочен удар.

Според едно истражување, жените може да доживеат необичен замор, нарушувања на спиењето и отежнато дишење еден месец пред срцев удар.

Првиот симптом на срцев удар е болка во градите, слична на она што го чувствуваме кога добиваме грчеви во нозете за време на вежбањето. Бидејќи срцето е одговорно за пумпање крв во остатокот од телото, срцев удар веднаш предизвикува недостаток на кислород низ телото.

Истражувањето објавено во списанието Circulation собрало информации од повеќе од 500 жени кои имале и преживеале срцев удар за да се споредат нивните симптоми. 95 отсто од нив изјавиле дека забележале необични промени во телото еден месец претходно. Најчестите проблеми во неделите пред срцевиот удар биле заморот и нарушувањето на спиењето.

Интересно, студијата покажа дека помалку жени отколку мажи доживеале болка во градите за време на срцев удар. Од друга страна, жените имале поголема веројатност да доживеат отежнато дишење.

Во 2019 година, списанието Harvard Health објави листа на 12 најчести симптоми пријавени од жените во месецот пред срцев удар:

необичен замор (71 отсто),

нарушување на спиењето (48 проценти),

отежнато дишење (42 проценти),

лошо варење (39 проценти),

анксиозност (36 проценти),

забрзано чукање на срцето (27 проценти),

слаби/тешки раце (25 проценти),

промени во размислувањето или меморијата (24 проценти),

промена на видот (23 проценти),

губење на апетит (22 проценти),

вкочанетост во рацете/рацете (22 проценти),

отежнато дишење во текот на ноќта (19 проценти).

Како да спречите срцев удар?

Општо познато е дека срцевите удари се резултат на животни навики кои прогресивно го оштетуваат протокот на крв. Факторите на ризик кои можат да се променат вклучуваат пушење, активност и она што го јадете и пиете.

„Други потенцијално модифицирани фактори на ризик вклучуваат загадување на воздухот, бучава, стрес и инфекции, иако тие не се лесно контролирани од поединецот“, според Школата за јавно здравје на Харвард Т. Х. Чен (HSPH).

Сите овие фактори влијаат на неколку физиолошки аспекти на здравјето како што се крвниот притисок, нивото на холестерол и шеќерот во крвта. Иако имањето еден или два од овие фактори на ризик не мора да доведе до срцев удар, колку повеќе фактори на ризик имате, толку е поголем ризикот, предупредува HSPH.

error: Content is protected !!