Вучиќ направи БУМ: Ќе ви откријам за прв пат – 7 држави ќе ја повлечат одлуката Косово да биде независно

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ се осврна на ситуацијата на Косово и Метохија. Меѓу другото, тој изјави дека во фиока чува „седум документи за повлекување на признавањето на Косово“.

„Никогаш не сме бегале од тоа што значи да се биде отворен кон луѓето. Нашите разговори со Албанците од Косово беа многу неуспешни, исклучително тешки и на крајот дојдовме до точка дека не се согласуваме за ништо“, изјави тој.

„Нашата порака е дека нема никаква врска со меѓусебното признавање, тоа им го кажав во Брисел. Не трошете пари за сместување или билети, не губете време разговарајќи со мене. Секогаш сме подготвени за компромисно решение, но „Курти е убеден дека со својата пропаганда ќе успеат да го убедат српскиот народ да се откаже од својата држава Србија“, посочи тој.

Како што наведе тој, „на Албанците им кажавме две работи, што се однесува до документите. За нас е важно Србите од Косово и Метохија да можат да се движат и да влезат и излезат од територијата на Косово и Метохија. Подготвени сме да ги прифатиме нивните документи, но да издадеме општо „одрекување“ што тие би го истакнале на административните премини, со што би ги прифатиле нивните документи“.

„Во тоа „одрекување“ пишува: „Обезбедувањето лични карти од Приштина се прави само од практични причини, за да се овозможи слобода на движење и не може да се толкува како признавање на еднострано прогласената независност на Косово, ниту пак го нарушува суверенитетот. Бараме гаранции од ЕУ, бараме секој Србин од северот на Косово и Метохија да може да влезе на територијата на Косово и Метохија со српски документи и да си оди кога сака. Ако го потврдат тоа, имаме помал проблем“, рече тој.

Претседателот додава дека се уште чекаме гаранции од ЕУ за тој предлог, но и дека кризата секако се продлабочува.

„Важно е да реагираме смирено и стабилно и важно е да не бидеме прогласени за виновни за пропаѓањето на преговорите и затоа мора да бидеме сериозни и посветени на дијалогот“, рече тој.

Претседателот рече дека тој како претседател на републиката не може да заборави дека Косово е дел од Србија, по изјавата на Габриел Ескобар.

„Инаку, Ескобар е многу коректен, но не сакам да се заборави дека ја застапува американската политика. Постојано гледам колку се изненадени некои луѓе овде. Па, нивниот однос е таков веќе 20 години. Отидоа во Јуник да се сликаат со терористи. Па, тоа е американската политика, што друго можеш да очекуваш од Ескобар.

Ама видовте промена во ставот дека ЗСО ќе биде тема на преговори. Ова е важен потег за нас. Нема да се откажеме државноста на Србија на Косово и Метохија, а тоа сакаат да го постигнат со укинување на табличките за автомобилите. Како да ви кажам, тешко и комплицирано е. Албанците сакаат да ја завршат својата независност, а за тоа имаат поддршка од Квинта (петте најбогати држави, четири од Европа и САД)“, рече тој, додавајќи дека можеме да се потпреме само на себе.

Вучиќ посочува дека имаме поддршка од мнозинството од светот, и затоа Приштина не може да стане дел од Интерпол и ОН.

„Во овој момент во мојата фиока и во фиоката на министерот за надворешни работи има седум документи од повлекувањето на признавањето. Бевме успешни, ја зголемивме бројката од четири на седум“, додаде тој.

Тој рече дека КФОР лаже, и дека според Бриселскиот договор, на северот на Косово постои дирекција Север, без чие одобрение албанската полиција не смее да влезе на северот на покраината.

„Оставете ги децата да си играат малку, да мислат дека се силни. Ние го чуваме мирот заради нас. А оние од КФОР треба брзо да го разгледаат Бриселскиот договор“, заклучи тој.

error: Content is protected !!