Босанка искрена: Не сакав да спијам сама додека маж ми е на пат, свекорот ми беше друштво во кревет

Ни како дете, а ни како возрасна, а подоцна ни како мажена жена, не сакав да спијам сама во креветот. Поради тоа тешко ми паднаа отуствата на сопругот. Ги мразев неговите службени патувања и фактот дека така често ме остава сама и тоа уште во првата година од бракот.

Најверојатно тој страв кој ме пратеше уште од детство кога мислев дека ќе ме нападне некое чудовиште од ормарот кое се претвори во ликот на мојот сопруг, вака ја започнува својата исповед 28-годишна Босанка која својот сопруг го изневерува со неговиот татко.

Една ноќ ја пробудил нечиј допир на рака. Онака се уште нерасонета во бунило, се вкочанила од страв кога покрај себе го здогледала свекорот.

– Сопругот тоа утро отпатува за Шибаник на еден краток семинар. Во тој шок целата збунета, кога ќе го погледнев свекорот како нагло ми се доближува и не можев да реагирам исправно. Гласот ми се одзема. Ни врисок не можев да пуштам.

Како некој да ми го опијани мозокот. На деталите не се сеќава. Утредента се разбудив и во собата не видов никакви траги. Мислиш, се е сон. И свекорот нормално се однесуваше. Набрзо и сопругот пристигна, па се препишав на сонот, се присетува Босанката.

Но по 14 дена, бев оставена повторно сама, оваа жена го преживувала истото.

– Овој пат сопругот отпатува на седумдневен семинар во Шпанија. А свекорот ми доаѓаше секоја ноќ. Дефинитивно тоа не беше сон. За чудо, повеќе не ми беше страв од мракот. Повеќе не ми беше мрак, ни чудовиште. Едвај чекав да дојде ноќта и да се појави мојот нов љубовник. Со сладост се препуштав на неговите раце.

Ми доаѓаше во еден часот по полноќ и тоа откако ќе го изгаснам светлото. Верувам дека многумина ќе речат дека сум луда, дека тоа е невозможно, но јас сум сведок на тие случувања. Бев среќна, насмеана… Не разговаравме никогаш, а тој брзо исчезнуваше по љубовните играња. Мојот сопруг ми стана одбивен. Ја мразев неговата присутност. Едвај чекав да оди на некаков пат, но следеше еден „сушен “ период кога нон-стоп беше дома.

– А јас се нервирав. Чекав мојот сопруг да заспие и го чекав свекорот да дојде. Залудно. Тогаш одлучив да ги ставам картите на маса. Едно утро видов како свекорот на свекрвата и помага околу појадокот, ме здоболе желудникот од љубомора. Му ги спомнав нашите жешки ноќи а тој поцрвене.

Целиот се најде во небрано, но тој почна се да негира. Во налет на некое лудило се кажав, па мојот сопруг почна да го дави својот татко, а мене и неговата мајка почна да не навредува. За еден час бев исфрлена од неговата куќа. Сама одев по улица, и се надевав дека свекорот ќе дојде по мене но тоа никогаш не се случи.

Босна и Херцеговина или скратено БиХ — земја во Југоисточна Европа, која се наоѓа на Балканскиот Полуостров. Сараево е главен и најголем град во земјата.

Босна и Херцеговина е речиси континентална држава – има тесен брег долго околу 20 километри на Јадранското Море околу градот Неум. Босна и Херцеговина се граничи со Хрватска на север, запад и југ; Србија на исток; и Црна Гора на југоисток. Во централниот и источниот дел на земјата, географијата е планинска, на северозапад е умерено ридска, а североисточниот дел е претежно рамен. Во внатрешноста (Босна) преовладува умерена континентална клима, со жешки лета и студени и снежни зими. Јужниот дел, Херцеговина, има средоземна клима и обична топографија.

Во Босна и Херцеговина биле откриени човечки населби од времето на неолитот, а на овие простори живееле илирски и келтски цивилизации. Културно, политички и општествено, земјата има богата историја. Најпрвин се населиле словенските народи од 6 до 9 век. Во 12 век била основана Бановина Босна, која во 14 век прераснала во Кралство Босна, а потоа земјата била вклучена во составот на Отоманското Царство, под чие владеење останало од средината на 15 до крајот на 19 век. Османлиите го вовеле исламот во регионот, и измениле голем дел од културниот и социјалниот изглед на земјата. Крајот на османлиското владеење завршил најпрвин со анексијата на земјата од Австроунгарија, која траела до Првата светска војна. Во меѓувоениот период, Босна и Херцеговина била дел од Кралство Југославија, а по Втората светска војна добила целосен републички статус во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. По распадот на Југославија, републиката прогласила независност во 1992 година, по што следувала Босанската војна, која траела до крајот на 1995 година.

Туризмот во Босна и Херцеговина се зголемил на двоцифрени стапки во последниве години. Босна и Херцеговина е регионално и меѓународно позната по својата природна околина и културно наследство наследено од шест историски цивилизации, нејзината кујна, зимски спортови, уникатна музика, архитектура и нејзините фестивали, од кои некои се најголеми и најистакнати во Југоисточна Европа. Земјата е дом на три главни етнички групи или, официјално, конститутивни народи, како што е наведено во Уставот. Бошњаците се најголемата група, по кое следуваат Србите и Хрватите. Роден во Босна и Херцеговина, без разлика на етничката припадност, обично се идентификува како Босанец. Малцинствата, дефинирани според уставната номенклатура „Други“, вклучуваат Евреи, Роми, Полјаци, Украинци и Турци. Босна и Херцеговина има дводомно законодавно тело и тричлено претседателство составено од член на секоја од главните етнички групи. Сепак, моќта на централната влада е многу ограничена, бидејќи земјата е во голема мера децентрализирана и се состои од два автономни ентитети: Федерацијата на Босна и Херцеговина и Република Српска, како и округот Брчко, управуван под локална власт. Федерацијата на Босна и Херцеговина се состои од 10 кантони.

Босна и Херцеговина е рангирана високо во однос на човековиот развој и има економија во која доминираат индустријата и земјоделскиот сектор, по што следат туристичкиот и услужниот сектор. Земјата има социјална сигурност и универзален здравствен систем, а образованието во основно и средно образование е бесплатно. Босна и Херцеговина е членка на ООН, ОБСЕ, Советот на Европа, ПзМ, ЦЕФТА и основачки член на Средоземната Унија по нејзиното формирање во јули 2008 година. Земјата е апликант за членство во Европската Унија и е кандидат за членство во НАТО од април 2010 година, кога добила Акционен план за членство[

error: Content is protected !!