Балканот се тресе: Во Србија избувна вирусот Западен Нил – има и ПОЧИНАТИ

Балканот се тресе од нова болест, нов опасен вирус кој напаѓа – има ли брзо решение?!

За жал – има и починати пациенти…

Бројот на пациенти во болниците за кои постои сомневање дека го имаат вирусот Западен Нил е поголем од официјалната статистика.

Во Србија во средата се потврдени 81 случај на зараза со западнонилска треска. Ова претставува ненадеен скок во однос на пред две недели кога имаше 34 заразени, пишува Блиц.

Заразените комарци ја пренесуваат оваа болест, а според виролозите и епидемиолозите, бројот на заболени е поголем од официјално регистрираните случаи.

Шест смртни случаи се поврзани со оваа болест, од која, потсетуваме, почина и познатата актерка Мира Фурлан.

Негативно потоа позитивно

Поголемиот дел од регистрираните случаи се на подрачјето на Белград, а лабораториските анализи ја потврдиле и пријавиле болеста во речиси сите делови на Србија.

Бројот на пациенти во болниците за кои постои сомневање дека имаат вирусот Западен Нил е поголем од официјалната статистика. Имено, дел од пациентите чекаат лабораториска проверка, а како и кај коронавирусот, има и такви кои на првиот тест биле негативни, но подоцна било откриено дека го имаат вирусот.

Тешко е да се процени колку луѓе се заразени, бидејќи меѓу 80 и 95 проценти од луѓето поминуваат без никакви симптоми. Помеѓу еден и пет проценти од луѓето развиваат блага болест со треска, температура и болки во зглобовите.

Помалку од еден процент од луѓето развиваат потешка форма на оваа болест која може да доведе до менингитис и енцефалитис. Симптомите на оваа невроинвазивна форма на болеста вклучуваат главоболка, вкочанет врат, ступор, дезориентација, кома, тремор, конвулзии, мускулна слабост и парализа. Долгорочните ефекти како што се замор, губење на меморијата, отежнато одење, мускулна слабост и депресија често се развиваат по продолжена инфекција.

Сепак, вирусот Западен Нил не се појави само. Заразените комарци се присутни на овие подрачја со години, имаше случаи на заболување и во изминатите две години, но потоа Ковид предизвика повеќе проблеми.

Алармантна ставка

Според лекарите, бројките во Србија не се драстично зголемени во однос на претходните години, но има една алармантна ставка. Имено, сега за краток период се појавија голем број пациенти.

– Факт е дека сега горе-долу во пократок временски период се појавија ист број заболени во однос на претходните години. Причина за тоа можеби е поголемиот број на заразени комарци – вели еден од лекарите.

Западнонилската треска е вирусна болест која се пренесува со каснување на заразен комарец. Главниот вектор е Culex pipiens (Culex). Главен резервоар на инфекција се различните видови птици, кај кои се одржува вирусот, додека човекот е случаен домаќин, а инфекцијата со вирусот Западен Нил не се пренесува од човек на човек.

За да се намали можноста за зараза, потребно е да се придржувате до следните упатства: употреба на спреј за инсекти на отворените делови од телото при престој на отворено, носење облека со долги ракави и панталони, светли бои и поудобен крој бидејќи комарците може да касне преку тесна облека, избегнувајќи да биде на отворено во периодот на најинтензивната активност на комарците – во самрак и во зори.

Се споменува и употреба на заштитни мрежи против комарци на прозорците, вратите и околу креветот, намалување на бројот на комарци во затворени простории, престој во климатизирани простории, бидејќи бројот на инсекти во вакви услови е значително помал.

Исто така, се советува да се избегнуваат области со голем број инсекти, како што се шуми и мочуришта, да се намали бројот на комарци на отворено со одведување на извори на застојана вода, во случај на патување во тропски и суптропски области, задолжително да се придржуваат до сите горенаведените превентивни мерки.

Во случај на појава на какви било симптоми кои се компатибилни со невроинвазивна форма на болеста, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

Што е вирусот од Западен Нил и какви се шансите да се заразите со него?

Вирусот од Западен Нил е болест што ја пренесуваат комарците, а за која се уште нема вакцина или лек.

Информацијата дека легендарната хрватска и југословенска актерка Мира Фурлан починала како резултат на инфекција со вирусот од Западен Нил, изненади и збуни многумина. Малку се зборува за овој вирус, но според хрватскиот институт за јавно здравје, тој е присутен и на Балканот, односно во Хрватска.

Вирусот Западен Нил, според медицински извори, првпат бил изолиран веќе во 1937 година во Уганда и оттогаш научниците трагаат по ефикасен лек или вакцина.

Најчесто се пренесува од заразени комарци кои инјектираат вирус во телото на луѓето или животните за време на убод. Досега, научниците го снимиле вирусот кај 43 видови комарци, вклучувајќи и три вида присутни во Хрватска.

Треба да се напомене дека болеста не се пренесува со директен контакт со заразено лице или друго заразено животно, туку само со каснување од заразен комарец.

Научниците истакнуваат дека самиот убод не мора да значи дека некое лице ќе се разболи. Кај некои лица заразени со вирусот на Западен Нил, болеста никогаш не се развива или се развива со благи симптоми во рок од три до 14 дена од убодот.

Западнонилската треска, што се јавува откако вирусот ќе влезе во телото е сезонска болест која најчесто се јавува кон крајот на летото и почетокот на есента.

Заразените луѓе во повеќето случаи немаат никакви симптоми. Оние кои развиваат лесна форма на болеста обично имаат треска, главоболка и болки во телото, а во некои случаи и благ осип.

Бидејќи симптомите се слични на бројни други болести, инфекцијата со вирусот Западен Нил честопати не се препознава или се идентификува само во напредната фаза на болеста. Вирусот е најопасен за постарите лица и кај нив може да развие сериозна форма на болест што влијае на мозочното ткиво, предизвикува менингитис и енцефалитис (воспаление на мозокот, во помалку од 0,7 проценти од случаите) и може да доведе до смрт. Не постои конкретен лек за оваа болест, туку се лечат симптомите што се појавуваат.

Интересно, најмногу случаи се забележани кај луѓето постари од 50 години, во Грција, Русија и Романија. Освен во Европа, болеста е распространета и во Африка, Блискиот исток и Северна Америка. Во Хрватска, болеста прв пат е забележана во 2012 година, во само неколку случаи.

Иако ова не е целосно потврдено, научниците претпоставуваат дека Александар Велики починал од западнонилска треска и енцефалитис. Во поново време, од последиците на болеста починале и некои попознати луѓе како актерот Кларк Мидлтон, а сега наводно и легендарната хрватска актерка Мира Фурлан.

Неодамна, некои познати луѓе, како што е актерот Кларк Мидлтон, и сега наводно Мира Фурлан, починаа како резултат на болеста.

Бидејќи не постои вакцина против вирусот Западен Нил, најдобрата заштита за да спречите каснување од комарец е носење облека со долги ракави и ногавици за време на престој во природа, користење средства за одбивање на инсекти и користење мрежа за прозорците и вратите во становите и куќите.

error: Content is protected !!