Лоша вест вечерва од американскиот амбасадор во Србија: Хил откри досега непознати работи

САД се согласуваат со Европската унија дека неодамнешните настани во односите меѓу Косово и Србија го загрозуваат важниот напредок постигнат во дијалогот со посредство на ЕУ, изјави американскиот амбасадор во Србија, Кристофер Хил.
„Повлекувањето на Србите од институциите на Косово не е решение за актуелните спорови и има потенцијал дополнително да ги ескалира тензиите на теренот.
Затоа, Соединетите Американски Држави се приклучуваат на ЕУ и ги повикуваат претставниците на Србија и косовските Срби да ги почитуваат своите обврски од дијалогот и да се вратат на нивните должности во косовските институции, вклучително и полицијата, судството и локалната администрација“, рече Хил за Н1.
Тој рече дека САД се приклучуваат кон ЕУ и ги повикуваат косовските власти без одлагање да ги исполнат своите обврски, што значи дека процесот за пререгистрација на возила треба веднаш да се продолжи и сите казнени мерки против сопствениците на табличките КМ да бидат суспендирани додека страните во рамки на дијалогот не го решават прашањето за регистарските таблички.
„Ова значи и веднаш отпочнување на преговори за формирање Заедница на српски општини, што е обврзувачка законска обврска за Косово. Постојаното неуспех на Косово да ја спроведе оваа обврска го поткопува принципот на владеење на правото и му штети на угледот и кредибилитетот на Косово“, рече Хил.
Тој ги повика двете страни да го „изберат патот на дијалогот и да се воздржат од дејствија кои би доведоа до насилство и конфронтација“.
САД целосно ги поддржуваат напорите на ЕУ да продолжи да посредува во преговорите.
„Двете страни треба да покажат дека се подготвени да бараат решенија на конструктивен начин и да ги почитуваат обврските преземени во дијалогот со посредство на ЕУ“, рече Хил.

error: Content is protected !!