Село во Шпанија се продава за 260.000 евра: Има 44 куќи, училиште, хотел, спортски комплекс (ВИДЕО)

Село во близина на градот Замора во северозападна Шпанија, кое има 44 куќи, црква, училиште, хотел, кафеана, стар базен, спортски комплекс па дури и поранешна касарна на жандармеријата, се продава за 260.000 евра, јавува Анадолија.
Проблемот со празните села во Шпанија е зголемен во последните години, а не е невообичаено да се видат огласи за продажба на десетици куќи, но и цели села.
Веб-страницата за недвижности Idealista објави дека селото Салто де Кастро во градот Замора, во близина на границата со Португалија, е ставено на продажба.

Како што е наведено во огласот, селото станало напуштено поради преселувањето на неговите жители во градските средини.
Од агенцијата за недвижности, која ги застапува сопствениците на имот во селото, велат дека неколку стотици луѓе веќе го погледнале огласот за селото, кој се продава за 260.000 евра.

Како што истакнаа, добиле многу покани, а особено заинтересирани за купување на селото се Шпанците, Португалците и Англичаните.
Во близина на селото има природен парк кој е изграден во 1950-тите поради старата хидроцентрала, а бројот на жители постепено се намалува по затворањето на централата во 1989 година.

Електраната беше продадена на инвеститор на почетокот на 2000-тите за изградба на туристички комплекс, но проектот никогаш не беше реализиран.
Беше наведено дека претприемачите кои купуваат село можат да инвестираат и во рурален туризам.

error: Content is protected !!