СКАНДАЛ од светски размери: Над 1.000 икони украдени во Струга и во Дебар – дел ќе бидат вратени

21 вредна икона украдени од црквите во Струга и Дебар, по 9 години се очекува да бидат вратени во Северна Македонија, пренесе ТВ21.
Тие беа пронајдени од полицијата на Албанија во 2013 година.

Станува збор за културно и историско богатство кое македонските власти се обидуваат да си го вратат назад. Иконите се чуваат во два музеја во Тирана.
Државата започна втора процедура за враќање на 40 украдени икони од земјава, кои албанската полиција во април годинава ги заплени во Тирана, меѓу кои и 800 црковни предмети.
21 вредни икони се украдени од црквите во струшките села Радожда, Буринец и Селце.
Инаку, над 1.000 икони и црковни артефакти се украдени од струшко и дебарско. Пронајдени се само 60-тина, а останатите се претпоставува дека завршиле на црните пазари во Европа и Азија.
Повеќе погледнете на прилогот на ТВ21:

error: Content is protected !!