Турција го одби сочувство од САД за нападот: Знаеме каде е направена подготовката

Министерот за внатрешни работи на Турција, Сулејман Сојлу за медиумите изјавил дека Турција не ја прифаќа пораката со сочувство за терористичкиот напад од САД.
Министерот за внатрешни работи Сулејман Сојлу даде изјави за бомбашкиот напад на улицата „Истиклал“.
Наведувајќи дека сторителот е фатен, Сулејман Сојлу рече дека лицето кое го извршило бомбардирањето добило наредба од милитанските групи од Срија, при што Сојлу дополни дека „Не ја прифаќаме пораката за сочувство од американската амбасада“, поради тоа што САД ги поддржувале овие групи во минатото.
– Знаеме од каде е координиран нападот. Знаеме што значи пораката испратена до нас. Не прифаќаме сочувство од Амбасадата на САД. Тој рече и дека сторителот веќе ќе побегнал во Грција доколку не бил фатен. Ние не сме ничии непријатели. Не можеме повеќе да го толерираме ова предавство.
-Улицата Истиклал е „наше дете“. Знаеме каква порака добиваме. Терористите се фатени. Да не ги фатевме, ќе побегнеа во Грција. Денес се соочуваме со терористичка структура која знаеме да ја координираме. Кој се обидува да обезбеди внатрешно разузнавање на ПКК е сторител. Нема смисла да се разговара за пиони – потенцирал тој, и додал дека досега спречиле 200 терористички напади.
– Во техничкото прислушување по инцидентот, инструкцијата на терористичката организација беше да се убие терористот. Јасно е дека постои план да се убие терористот и да се спречи да ги решиме последиците од инцидентот. Ваков вид на терористички инциденти не сме виделе во Истанбул 6 години. Годинава спречивме 200 терористички напади. Не смееме да попуштиме. Многу е јасно дека и нападот на Мерсин и овој напад дојде по наредба на Манбиџ и Кобане – потенцира Сојлу.

error: Content is protected !!