ШОК во мртовечница: Дошол да ја идентификува починатата сопруга, а тогаш видел…

Медицински техничар кој работел во мртовечница во Боливија, е уапсен поради сексуално злоставување на лешевите.

Овој бизарен случај кој го потресе светот го открил сопруг на една жена која била почината. Тој отишол да го идентификува телото, а тогаш го видел техничарот како ја силува мртвата жена.

– Видов што прави и го удрив. Панталоните му беа спуштени “, – изјавил сопругот на еден локален весник.

Веднаш реагирала полицијата.

Во продолжение, поврзана тема:

Капелата е христијанско место за молитва и богослужба кое обично е релативно мало. Терминот има неколку значења. Прво, помалите простори во црквата кои имаат свој олтар често се нарекуваат капели; капелата Лејди е вообичаен тип од нив. Второ, капелата е место за богослужба, понекогаш неконфесионално, што е дел од зграда или комплекс со некоја друга главна намена, како што се училиште, колеџ, болница, палата или голема аристократска куќа, замок, касарна, затвор, погребален дом, гробишта, аеродром или воен или трговски брод. Трето, капелите се мали места за богослужба, изградени како сателитски локации од црква или манастир, на пример во оддалечени области; овие често се нарекуваат капела на леснотијата. Карактеристика на сите овие типови е тоа што често ниту едно свештенство не било постојано престојувано или конкретно приврзано за капелата.

Конечно, од историски причини, капелата е исто така често термин што го користат независните или неконформистичките деноминации за нивните места за богослужба во Велика Британија, дури и таму каде што се големи и во пракса функционираат како парохиска црква.

Најраните христијански места за богослужба сега често се нарекуваат капели, бидејќи тие не биле посветени згради, туку посветена комора во зграда. Повеќето поголеми цркви имале еден или повеќе споредни жртвеници кои, доколку зафаќаат посебен простор, честопати би се нарекувале капела. Во руската православна традиција, капелите биле изградени под градските порти, каде што повеќето луѓе можеле да ги посетат. Најпознат пример е Пиринејската капела.

Иако капелите често се однесуваат на христијанските места за богослужба, тие исто така најчесто се наоѓаат во еврејските синагоги и не мора да означуваат одредена деноминација. Во Англија – каде што Црквата на Англија е основана со закон – неконфесионалните или меѓуверските капели во таквите институции, сепак, може да бидат осветени од локалниот англикански бискуп. Неконфесионалните капели најчесто се среќаваат како дел од нерелигиозна институција како што се болница, аеродром, универзитет или затвор. Многу воени инсталации имаат капели за употреба на воен персонал, обично под раководство на воен капелан.

Најраните христијански места за богослужба не биле посветени згради, туку посветена комора во зграда, како што е просторијата во домот на поединецот. Овде еден или двајца луѓе можеа да се молат без да бидат дел од заедница/собрание. На луѓето кои сакаат да користат капели може да им биде мирно и релаксирачко да бидат далеку од стресот на животот, без други луѓе да се движат околу нив.

Зборот „капела“, како и поврзаниот збор „капелан“, на крајот потекнува од латинскиот. Поконкретно, зборот „параклис“ е изведен од реликвија на Свети Мартин Турски: традиционалните приказни за Мартин раскажуваат дека додека тој сè уште бил војник, ја преполовил својата војничка наметка за да му даде дел на просјакот кој имал потреба. Другата половина ја носел преку рамениците како „мала наметка“ (латински: capella). Просјакот, тврдат приказните, бил Христос во маска, а Мартин доживеал преобраќање на срцето, станувајќи прво монах, потоа игумен, а потоа епископ. Оваа наметка дошла во посед на кралевите на Франките и тие ја чувале реликвијата кај нив додека се бореле. Шаторот што го чуваше наметката се викаше капела, а свештениците кои говореа секојдневна миса во шаторот беа познати како капелани. Од овие зборови, преку старофранцуски, ги добиваме имињата „капела“ и „капелан“.

Зборот се појавува и во ирскиот јазик во средниот век, бидејќи Велшаните дошле со норманските и староанглиските освојувачи на островот Ирска. Додека традиционалниот ирски збор за црква беше eaglais (потекнува од ecclesia), нов збор, séipéal (од cappella), влезе во употреба.

Во британската историја, „капела“ или „куќа за состаноци“ порано биле стандардни ознаки за црковните згради кои припаѓаат на независни или неконформистички религиозни општества и нивните членови. Тие беа особено поврзани со врвната независна религиозна практика во руралните региони на Англија и Велс, северните индустриски градови од доцниот 18-ти и 19-тиот век и центрите на население блиску, но надвор од градот Лондон. Како резултат на тоа, „капела“ понекогаш се користи како придавка во ОК за да ги опише членовите на таквите цркви: на пример во реченицата „Јас сум капела“.

Иако зборот „капела“ не е исклучиво ограничен на христијанската терминологија, тој најчесто се наоѓа во тој контекст. Како и да е, значењето на зборот може да варира во зависност од деноминацијата, а капели кои не се деноминации (понекогаш наречени „соби за медитација“) може да се најдат во многу болници, аеродроми, па дури и во седиштето на Обединетите нации. Капели, исто така, може да се најдат за обожавање во јудаизмот.

Зборот „капела“ е особено вообичаена употреба во Обединетото Кралство, а особено во Велс, за неконформистичките места за богослужба;[9] и во Шкотска и Ирска за римокатоличките цркви. Во Англија и Велс, поради порастот на неконформистичките капели во текот на доцниот 18-ти и почетокот на 19-тиот век, до времето на пописот во 1851 година, повеќе луѓе присуствуваа во независните капели отколку во англиканските цркви на државната религија. (Англиканската црква не функционира како воспоставена црква во Шкотска.)

Во канонското право на Римокатоличката црква, капелата, технички наречена „ораторство“, е зграда или нејзин дел посветен на празнувањето на богослужбите, особено на мисата, која не е парохиска црква. Ова може да биде приватна капела, за употреба на едно лице или избрана група (приватна капела на епископ, или капела на манастир, на пример); полујавно ораторство, кое е делумно достапно за пошироката јавност (семинарска капела која ги пречекува посетителите на службите, на пример); или јавно ораторство (на пример, болница или универзитетска капела).

Капелите кои се изградени како дел од поголема црква се свети области издвоени за некоја специфична употреба или цел: на пример, многу катедрали и големи цркви имаат „Госпоѓа капела“ во апсидата, посветена на Дева Марија; парохиските цркви може да имаат таква „Госпоѓа капела“ во страничниот премин или „Капела на резервацијата“ или „Параклис на Светата тајна“ каде што осветениот леб на Евхаристијата се чува во резерва помеѓу богослужбите, со цел да се однесе Светата Причест на болни и затворени во куќа и, во некои христијански традиции, за побожни цели.

error: Content is protected !!