Му ја даде картичката на бездомник: По неколку минути на видеото се гледа колку пари извадил бездомникот

Дали би му ја дале својата платежна картичка со пин кодот на некој бездомник? Најголемиот дел најверојатно нема, но сепак овој Британец не размислува така!

Сето тоа го документирал со снимка, на која се гледа младиот човек како седи во градината на едно кафуле навечер.

Му се доближува човек со брада во тенирки и после краток разговор, младото момче му покажува дека сè е во ред.

Според коментарите на Фејсбук, бездомникот Кевин му дава парче хартија и го изговара зборот „потврда“.

Момчето ја зема потврдата, а брадестиот човек му покажува банкнота од 20 фунти и потоа се ракуваат.

Видеото е објавено вчера и веќе има 115.000 прегледи. Во описот е наведено дека гостинот му ја дал на бездомникот платежната картичка со пинот и му рекол да земе пари за себе.

Слична вест – бездомник живее во печатена куќа.

70-годишниот Тим Ши поминал долг пат како бездомник и зависник од хероин. Но, од септември му се случила вистинска трансформација на животот откако се преселил на периферијата на Остин, во дом од 37 квадратни метри изграден од 3Д-печатач од компанијата „Икон“.

– Од онаму каде што се наоѓав, не можев ни да замислам дека некогаш ќе имам вакво прекрасно место за живеење – вели Тим, нарекувајќи го својот нов дом чудо. Пред да дојде да живее во „Комјунити фрст вилиџ“, локација од 20 хекатри каде што се сместени 500 куќи за бездомници, Тим живеел во комбе.

3Д-домовите на „Икон“, испечатени со печатачот „Вулкан II“, располагаат со една спална соба, една бања, кујна, дневна соба и голем трем. Извршниот директор на компанијата, Џејсон Балард, вели дека нивната мисија е да создадат достоинствено домување достапно за сите, секаде.

Во интервју за „Њујорк пост“, Тим вели дека неговиот претходен начин на живот го натерал да се скрие од светот.

– Мислам дека моето лично искуство од поранешниот начин на живот ме натера да живеам во школка. Не се чувствував безбедно и кога и да имав можност, се криев и се изолирав. Никогаш не сакав да комуницирам со луѓе – вели Тим.

Но, откако се преселил во неговиот нов дом во септември, животот целосно му се променил.

– Сега го правам токму спротивното и имам многу активности со други луѓе секој ден – вели тој.

На почетокот не можел да верува дека ќе биде првата личност што ќе живее во ваков 3Д-печатен дом.

– Кога дознав дека ќе бидам првата личност во Америка што ќе се пресели во 3Д-печатен дом, помислив дека тоа е прилично неверојатно. Ако сте биле од двете страни на приказната, знаете дека на некои луѓе им треба само малку охрабрување и поддршка – вели тој.

3Д-печатениот дом на Тим не е единствен од ваков вид во селото. „Икон“ изгради 6 вакви 3Д-домови, сите со различен распоред за различни потреби за бездомниците. Тим избрал отворен распоред на еден кат бидејќи има артритис.

– Ранливите популации како бездомниците никогаш не се меѓу првите што имаат пристап до нешто, но сега тука во Остин, Тексакс, тие се меѓу првите што ќе живеат во едни од најуникатните домови некогаш изградени и мислам дека тоа е навистина убава работа – вели Алан Грахам, основач и извршен директор на проектот „Мобајл лоувс & Фишес“, кој заедно со „Икон“ им помага на бездомниците да живеат во вакви домови.

Бездомник со последните пари купил лото ливче и освоил 2 милиони евра!

Ласло Андрашек од Унгарија го промени својот живот за само еден момент – од очаен должник и бездомник тој стана милионер!

Јавноста во Унгарија не знаеше кој ги доби двата милиони на лото лани во септември.

Но кога во текот на месецов Ласло Андрашек додели огромна донација за едно прифатилиште за бездомници, медиумите се заинтересираа кој го сторил тоа, и открија дека добитникот на 2,08 милиони евра бил поранешен бездомник!

Андрашек раскажува дека лото ливчето го купил случајно, додека чекал воз за Будимпешта каде требало да присуствува на состанок за лекувани алкохоличари.

– Избрав 6 броеви, а продавачката ме потсети дека треба да изберам и седми број. И реков да заокружи 24, и така не е важно! – вели Ласло.

Тој со парите ги вратил долговите, на своите 3 деца им купил по еден стан, купил автомобил но бидејќи не вози им го оставил на децата, а за себе и за сопругата направил план за патување низ Италија.

Во 2004 година, секторот за економски и социјални прашања на Обединетите нации го дефинираше домаќинството бездомник како оние домаќинства без засолниште кои би биле во опсегот на станбени простории поради недостаток на постојан приход. Тие со себе ги носат своите малку поседи, спијат на улиците, на вратите или на столбовите или на друг простор, на повеќе или помалку случајна основа.

Во 2009 година, на Конференцијата на европските статистичари на Економската комисија на Обединетите нации за Европа (CES), одржана во Женева, Швајцарија, Групата експерти за попис на населението и домувањето го дефинираше бездомништвото како:

Членот 25 од Универзалната декларација за човекови права, усвоен на 10 декември 1948 година од Генералното собрание на ООН, го содржи овој текст во врска со домувањето и квалитетот на живеење:

Секој има право на животен стандард соодветен за здравјето и благосостојбата на него и на неговото семејство, вклучувајќи храна, облека, домување и медицинска нега и неопходни социјални услуги, како и право на сигурност во случај на невработеност, болест, инвалидитет, вдовица, старост или друг недостаток на егзистенција во околности надвор од негова контрола.

ETHOS Типологијата на бездомништвото и исклучувањето од домувањето беше развиена како средство за подобрување на разбирањето и мерењето на бездомништвото во Европа и за да се обезбеди заеднички „јазик“ за транснационални размени за бездомништвото. Пристапот ETHOS потврдува дека бездомништвото е процес (наместо статичен феномен) кој влијае на многу ранливи домаќинства во различни периоди од нивниот живот

Типологијата беше лансирана во 2005 година и се користи за различни цели: како рамка за дебата, за цели на собирање податоци, за цели на политики, цели за следење и во медиумите. Оваа типологија е отворена вежба која прави апстракција на постоечките правни дефиниции во земјите-членки на ЕУ. Постои во 25 јазични верзии, а преводите се обезбедуваат главно од преведувачи волонтери.

Сепак, оваа слика се промени во Шкотска од 2001 година, кога шкотскиот парламент стапи на сила. Беше договорено од сите страни дека ќе се спроведе десетгодишен план за искоренување на бездомништвото до крајот на 2012 година. Министерот за домување се состануваше со третиот сектор и локалните власти на секои 6 недели, проверувајќи го напредокот, додека консултациите донесоа законски промени, заедно со работата за спречување на бездомништвото. Имаше врв во апликациите околу 2005 година, но од таму па натаму бројките паѓаа од година во година во следните 8 години. Меѓутоа, со фокус на поширокиот број на луѓе кои се соочуваат со бездомништво, многу луѓе со повисоки нивоа на потреба беа фатени во системот. Работата од 2017 година започна за да се реши ова, со рамка која моментално е поставена за да се работи на денот кога секој во Шкотска ќе има дом погоден да ги задоволи нивните потреби.

error: Content is protected !!