Премиерот на Полска со опасна порака: Војната од ден во ден е се поблизу до нас – мора да реагираме

Полскиот премиер Матеуш Моравјецки изјави дека падот на проектилот во селото Пжеводов докажува дека доколку Украина не добие поголема поддршка, војната ќе се прошири на полска територија, пишува „Украинска правда“.
Полскиот премиер ја потсети јавноста дека инцидентот во Пржеводово не е прва критична ситуација, а како пример ги наведе имигрантите кои минатата година се обидоа да ја преминат полско-белоруската граница.
– Не ги знаеме со сигурност точните околности или причините за инцидентот во Пржеводово, но ја знаеме основната причина, главната причина, а тоа е руската агресија врз Украина – нагласи Моравиецки.
Тој додаде дека „денес има само еден начин Полска да влезе во војната, односно да и сврти грб на Украина“, бидејќи во тој случај Украина порано или подоцна „ќе стане критично зависна од Русија“.
– Ако Украина стане зависна, нема да мораме ни да правиме ништо за да предизвикаме војна, таа сама ќе ни дојде. Путин нема да застане, Кремљ ќе оди понатаму. Да се ​​биде пасивно за нас е самоубиство – рече Моравиецки.
Тој истакна дека Полска е подготвена за инциденти како оној во Пржеводово и дека „има одговори“ за различните можности за хибридна војна што Русија може да ја води против Полска.

error: Content is protected !!