Затемнување во Германија: Властите најавуваат недостиг од струја за зимата

Германските власти интензивно подготвуваат план за луѓето и стопанството да добијат готовина во случај на прекин на електричната енергија, пишува Ројтерс повикувајќи се на четири извори вклучени во подготовките.
Во Германија, официјалните лица предупредија на недостиг на електрична енергија што се очекува во јануари и февруари следната година. Службеникот за цивилна заштита предупредува дека поради тензичната ситуација во снабдувањето со енергија, во Германија во наредните месеци ќе има масовни ограничувања.
Според проценките на Федералната канцеларија за цивилна заштита и помош при катастрофи, Германија ќе доживее недостиг што ќе ги надмине претходните нивоа во наредните месеци.
„Мораме да претпоставиме дека ќе има прекини на струја во зима“, рече началникот Ралф Тислер. „Со тоа мислам на регионален и временски ограничен прекин на електричната енергија.

Предупредување за затемнување во Германија
Но, причината нема да биде само недостиг на енергија, туку и насочено, привремено исклучување на мрежите од страна на операторот со цел да се спречи загрозување на целокупното снабдување.

„Ризикот од ова се зголемува од јануари и февруари, така што претпоставуваме дека оттогаш ќе има прекин на електричната енергија за одреден временски период“, рече Тислер.
Во тој контекст, претседателот на ББК го критикуваше фактот дека владините агенции не биле секогаш соодветно подготвени за кризни ситуации како што е прекин на електричната енергија. Некои од општините и властите се „навистина примерни“, со прецизни планови и обезбедување на напојување преку генератори на терен.
„Другите се во многу полоша положба, не се доволно подготвени. Тоа е сосема поинаку“, објасни претставникот на властите.

error: Content is protected !!