ВРХОВНИОТ КОМАНДАН ИЗДАЛ ИТНА НАРЕДБА: Армијата на Србија е ангажирана да им помогне на жителите на Нови Пазар и Тутин









Министерот за одбрана Милош Вучевиќ и министерот за внатрешни работи Братислав Гашиќ пристигнаа во Нови Пазар, каде од прва рака видоа како се одвива операцијата за контрола на реките кои го поплавија овој дел од Србија.




Обилните врнежи денеска создадоа хаос во Пријепоље и Нови Пазар, на две места е прогласена вонредна состојба.




Тие се придружувани од началникот на Генералштабот на војската на Србија, генерал Милан Мојсиловиќ, како и претставници на локалните власти.




– Уште еднаш се покажа дека природата е непредвидлива и брзо го менува своето расположение. Најважно е сите институции, од државно до локално ниво, да работат заедно и да работат на заштита на човечките животи и имоти на граѓаните – рече министерот за одбрана.




Тој вели дека не е важно дали тоа ќе се случи во Нови Пазар и Тутин или во некој друг дел на Србија.




– Полицијата и Одделението за вонредни состојби, како и војската на Србија заедно со општинските раководители, сите заедно и со граѓаните сме во мисија да го спасиме она што може да се спаси и да го санираме она што на крајот беше уништено – додаде Вучевиќ.

error: Content is protected !!