Невремето ја зема и првата жртва: Двегодишно дете се удави во големата поплава која го зафати регионот на Нови Пазар

Силното невреме со обилни дождови кое го зафати регионот на Нови Пазар и Тутин предизвика големи штети и загрозени се животите и здравјето на жителите од тие региони.
Поради невремето драстично е зголемен водостојот на реките Рашка, Јошаница, Трнавица и Видрењак и е воведена вонредна состојба со ризик од поплава.
Српскиот министерот за одбрана Милош Вучевиќ вечерва ги посети подрачјата загрозени од поплави и изјави дека српската армија е секогаш со својот народ и е на располагање во Нови Пазар и во Тутин.
Тој ги повика сите надлежни да бидат внимателни и да ја следат метеоролошката состојба во наредните часови и денови.
Министерот за внатрешни работи Братислав Гашиќ изјави дека кога се во прашање поплавите, ситуацијата во Тутин е потешка отколку во Нови Пазар.
Моравме да извлечеме еден автомобил со две лица и да помогнеме во чистење на подрумите “, додаде Гашиќ, додавајќи дека реката се повлекла и дека во овој момент имаат за цел да им помогнат на граѓаните на Тутин да ја извлечат водата од поплавените подруми.

Тој додаде дека ситуацијата во Нови Пазар е под контрола.

error: Content is protected !!