Супер вест за сите: По две децении – Русија повторно го произведува „Москвич“

Требаше да биде револуционерен модел, но на крајот испадна дека е само копија.

Поминаа 20 години од смртта на легендарниот Москвич, а сега тој се врати во услови на санкции. Тоа го може само Москвич, „најдобриот автомобил на светот“, кој го задржа своето легендарно име, но сѐ останато доаѓа однадвор.
Имено, при најавата за брзо обновување на производството, се шпекулираше дали е можно да се решат предизвиците во толку краток временски период само доколку е лиценцирано производство .
И токму тоа се случи. Moskvich 3 е всушност Sehol X4 произведен од кинескиот JAC, познат како JAC JS4.

Сличноста е толку голема што автомобилот сè уште има налепници со оригиналните шифри за делови од JAC. Максим Кљушин потврдил дека го користат дизајнот, инженерството и платформата на JAC. Интересно, тој не признава дека кинеската компанија е нивен деловен партнер.
„Ние го имаме (рускиот производител на камиони) Камаз како надворешен партнер и имаме странски партнер на долги релации со кој работиме“, рече тој, додавајќи: „Не го именуваме тој партнер“.
Преведено, Moskvich 3 е мал кросовер придвижуван од 1,5 бензински мотор. Станува збор за клон на кинескиот модел, но се склопува во Русија, во фабрика која до неодамна ја користеше Рено. За разлика од Lada, овој модел ќе има ABS, но и некоја друга модерна технологија која Avtovaz повеќе не ја вградува поради недостиг.

Планот е до крајот на годината да се произведуваат, поточно да се склопат 600 Москвичи, а крајната цел е да се произведуваат 100.000 единици годишно.
Во мај, Renault го продаде мнозинскиот удел во автомобилскиот производител Автоваз на руската држава, наводно за една рубља, со опција да го откупи во рок од шест години. Француската компанија исто така за една рубља ја продаде фабриката која сега се нарекува Московски автомобилска фабрика Москвич.

error: Content is protected !!