По јаболките, Русија со нова ГОЛЕМА забрана за Македонија – еве за што се работи

Од утре Русија воведува привремени ограничувања за испорака на сите растителни производи од Македонија во Русија во врска со откривањето на кафеава мермерна бубачка во јаболката од земјава. Ова се наведува во соопштението на надлежната институција Росселхознадзор.
Од 1 декември 2022 година, Роселхознадзор забранува увоз во Русија на растителни производи од Република Македонија и производи со потекло од оваа земја, но увезени под фитосанитарни сертификати од други држави. Мерките се преземени поради идентификација на исклучително опасен, за Русија и земјите членки на Евроазиската економска унија инскет – кафеава мермерна бубачка (Halyomorpha halys) во јаболка увезени од Македонија, се вели во извештајот.
Кафеавата мермерна бубачка е опасен штетник кој им се заканува на различни видови земјоделски производи, што може да доведе до намалување на приносите до 80 отсто од вредните култури, вклучително и житарките и овошјето, наведува агенцијата.

Штетата за руското земјоделство во зоната на потенцијална штетност на кафеавата мермерна бубачка може да биде и до 2 милијарди рубљи годишно, додава Росселхознадзор.
Руската влада го забрани извозот во голем број земји, меѓу кои и С. Македонија, до крајот на 2023 година на воена опрема, гориво за нив, како и хеликоптери Ми-2, Ми-8, Ми-17 и Ми-26, се вели во одлуката објавена на тамошниот официјален портал за правни информации.

Документот наведува дека од Русија не смеат да се извезуваат ракетни-носачи, гориво за нив и компоненти на гориво, беспилотни летала кои можат да летаат повеќе од половина час, теренски камиони со најмалку три оски и мотор со волумен од најмалку 10 литри и теренски оклопни возила тешки повеќе од пет тони.
Покрај хеликоптерите, забраната се однесува и на разни патрони и експлозиви, уреди за ноќно гледање, микроелектроника, оптички нишани, термички слики, далечина, електровакуумски уреди за воена радио опрема, средства за заштита од огнено оружје и шрапнели, како и оклопни елементи за нив.
На списокот на земји во кои не смеат да се извезуваат споменатите производи покрај Северна Македонија, се и Црна Гора, Австралија, Албанија, Андора, Велика Британија, земји членки на Европската унија, Исланд, Канада, Лихтенштајн, Микронезија, Монако, Нов Зеланд, Норвешка , Јужна Кореја, Сан Марино, Сингапур, Соединетите Американски Држави, Тајван, Украина, Швајцарија и Јапонија.

error: Content is protected !!