Германија во очај: Итно бара работници – еве на кои позиции и за колку плата

„Ни требате“, вака германскиот министер за економија Роберт Хабек регрутира квалификувана работна сила од странство во видеото на англиски на веб-страницата на германската влада „Make it in Germany“.

Министерката за внатрешни работи Ненси Фезер нагласува дека Германија е разновидна имигрантска земја, а владата сака „нов почеток во миграциската политика“.

Луѓето кои дојдоа во Германија „направија многу за да ја направат нашата економија силна како што е денес“, вели германскиот канцелар Олаф Шолц во својата најнова видео порака. Како и Фезер, тој промовира поедноставување на Законот за државјанство, пишува Дојче веле.
На Германија ѝ недостигаат сè повеќе експерти и работници: во технологијата и трговијата, гастрономијата, логистиката, образованието или грижата. Кога бејби бумовите (оние родени во две децении по крајот на Втората светска војна) наскоро ќе се пензионираат, проблемот ќе се влоши. „За многу компании потрагата по квалификувани работници е веќе егзистенцијално прашање“, предупреди федералниот министер за труд Хубертус Хејл, особено кога ќе се земе предвид процесот на дигитализација и заштита на климата.

Германската социјалдемократско-зелено-либерална влада веќе најави во коалицискиот договор дека дополнително ќе го развива законот за имиграција. Треба да стане поотворен и поедноставен.
Владата разви три пакети промени поврзани со миграцијата: за законодавството за азил и можностите за оние кои имаат т.н. Duldung (одржлив статус за лица кои немаат статус на престој, но се заштитени од депортација), имиграција на квалификувани работници и стекнување германско државјанство. Многу се зборува за шансите за имигрантите, но и за Германија.

Во Бундестагот веќе се разговара за првиот миграциски пакет и наскоро треба да се донесе одлука.
На крајот на минатата година околу 240.000 лица со т.н „Дулдунг“, претрпе статус: нивното барање за азил беше одбиено, но нивното депортирање беше привремено суспендирано – на пример поради ризици во матичната земја, сериозна болест или недостаток на патни документи. И покрај тоа што нивниот толерантен статус е продолжен со години, и ако (некои) се добро интегрирани, работат и нивните деца одат на училиште, може да бидат депортирани преку ноќ.

Оваа германска влада сака да го промени тоа: секој што живее во Германија најмалку пет години од 1 октомври 2022 година, треба да добие ново право на престој за година и половина. Денес, околу 136.000 луѓе имаат право на тоа. Оние кои не сториле кривични дела можат да се квалификуваат за право на постојан престој во овој пробен период.
Министерот за внатрешни работи Фаезер тоа го објаснува вака: „Ова, пред сè, значи дека тие сами заработуваат за живот, дека зборуваат германски и дека можат недвосмислено да го докажат својот идентитет“. Доколку се исполнат сите услови, тие добиваат трајно право да престојуваат во Германија. Ова ќе им даде сигурност на засегнатите и на работодавците. И на властите исто така би им олеснало.

Враќањето на оние кои не можат да останат треба да се врши поконзистентно од претходно, велат од Федералното МВР. Ова е особено точно за криминалците. Новиот закон треба да го олесни депортирањето и притворањето во очекување на депортација.
Вториот миграциски пакет се однесува конкретно со имиграцијата на квалификувани работници. Петте министерства се договорија за клучните точки.

„На Германија итно ѝ требаат квалификувани работници во сите сектори. Затоа мора да се искористат сите потенцијали во земјата и во странство“ – ова се првите реченици во документот за клучните точки за имиграцијата на квалификувани работници што ДВ ги добиле на проверка. Сојузната агенција за вработување претпоставува дека Германија секоја година бара прилив од 400.000 работници од странство. Досега многу луѓе доаѓаа во Германија од други земји на ЕУ, но во тие земји одамна се чувствуваат демографски промени.
Од 2020 година, постои закон за имиграција за квалификувани работници, но имиграцијата од земји кои не се членки на ЕУ во Германија е ограничена – и е намалена за време на пандемијата на коронавирус: во 2019 година, околу 39.000 луѓе од земји кои не се членки на ЕУ дојдоа во Германија за вработување , што е само 0,1 отсто од вкупната домашна работна сила. Во 2020 година имало само 29.000 од нив.

Критичарите и претприемачите се жалат на бирократски пречки, власти кои работат премногу бавно и недостаток на дигитализација. Згора на тоа, издавањето визи во конзуларните канцеларии е бавно. Владата и овде сака да смени некои правила.
Пред десет години, т.н сина карта важеше за цела ЕУ за висококвалификувани професионалци – аналогно на зелениот картон во САД. Високообразованите лица можат да влезат во земјава за вработување без приоритетна проверка дали работата прво треба да ја добијат Германци или граѓани на ЕУ и без познавање на јазикот. Мора да остварат и одредени минимални примања за да се исклучи намалувањето на саатниците.

Германската владејачка коалиција сака да ги намали лимитите на платите, кои досега беа далеку над 50.000 евра годишно. Стапките се пониски само за одредени дефицитарни професии во медицината, информатиката или инженерите – тоа треба да важи и за младите стручњаци во иднина.
Според коалицискиот договор, владејачките партии сакаат да ги прошират поволностите од сината карта и на занаетчиите, односно на занимањата без високо образование. А списокот на дефицитарни занимања е сѐ подолг: сервисен персонал, готвачи, градежници, енергетски техничари, возачи на камиони, образовен и медицински персонал…

Новата мапа на приоритети со бодовен систем има за цел да им овозможи на потенцијалните мигранти да дојдат во Германија за да бараат работа или обука. Критериумите за избор може да вклучуваат квалификации, јазични вештини, професионално искуство, врски со Германија и возраст, ​​се вели во предлогот на владата.
Истражувачот на пазарот на трудот Холгер Бонин критички ги разгледува овие планови. „Списокот со бодови создава нови пречки“, вели за ДВ директорот за истражување на Институтот за иднината на работата (ИЗА): „Пред некој да може да склучи договор за вработување, треба да обезбеди докази дека не мора да обезбеди во други земји“. Неговиот алтернативен предлог: „Луѓето можат да дојдат, да бараат вработување и ако добијат договор за работа, тогаш проверуваме дали се исполнети условите“.

Владата би сакала повеќе луѓе од странство да дојдат во Германија на студии или обука, а потоа да останат и да се вработат. На студентите треба да им се даде можност да работат заедно со нивните студии.

На студентите од земји кои не се членки на ЕУ со доволно познавање на германскиот јазик треба да им се дозволи да поминат кратко стажирање до шест недели без претходно да бидат одобрени од Федералната агенција за вработување, како што е сегашната практика.
Регулативата за Западен Балкан им дозволува на граѓаните на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија да работат во Германија доколку имаат понуда за работа од германски работодавач. Пред да се даде одобрение, има приоритетна проверка за да се утврди дали се достапни и работници од Германија или од ЕУ.

Регулативата е ограничена до крајот на 2023 година. Во иднина треба да важи неограничено.

Владата планира да дозволи имиграција за различни професии без германско признавање на нивните квалификации. Предуслов би биле најмалку две години работно искуство и диплома признаена од државата во соодветната земја на потекло. Тогаш работодавачот би требало да го провери познавањето на германскиот јазик. Сепак, ова не важи за регулираните професии како што се медицинскиот и секторот за грижа.
Во третиот пакет од реформата на имиграцискиот систем треба да се реформира законот за државјанство.

„Секој кој постојано живее и работи овде треба да има дозвола да гласа и да биде избран, да биде дел од нашата земја, со сите права и обврски“, рече канцеларот Олаф Шолц на настанот наречен „Германија. Земја на имигрантите. Дијалог за учество и почит“.
Министерката за внатрешни работи Ненси Фезер сака да го скрати патот до германското државјанство: натурализацијата треба да биде можна по пет наместо осум години поминати во Германија. „Секој кој е особено добро интегриран може да го скрати овој период на три години – луѓе кои, на пример, зборуваат одлично германски, постигнуваат добри резултати на училиште или на работа и работат доброволно.

Освен тоа, луѓето повеќе не треба да се принудуваат да се откажат од старото државјанство за да станат Германци. Досега двојното државјанство во Германија се толерираше само во исклучителни случаи.
Критики за реформските планови пристигнаа од опозициските демохристијански партии ЦДУ и ЦСУ, кои, меѓу другото, предупредија дека германското државјанство ќе се „продаде по поволна цена“. Изненадувачки се и критиките на политичарите во рамките на владејачката ФДП, која ги одобри овие планови преку коалициски договор.

Моника Шницер, шеф на Советодавниот совет за проценка на севкупниот економски развој на Германија, има многу попозитивен став за олеснување на патот до германско државјанство. Во интервју за медиумската група „Функе“, таа рече: „Со оглед на демографските промени и зголемениот недостаток на квалификувани работници, ова во секој случај треба да се поздрави“

error: Content is protected !!