ФОРБС: Охрид меѓу петте најпотценети балкански градови – Зошто?

Угледниот магазин Форбс ја објави листата од пет најпотценети балкански градови, меѓу нив е и нашиот бисер Охрид.

Ова се сите пет градови:
Добој

Иако досега најмногу сме навикнати на вакви списоци да ги гледаме Сараево или Мостар, сега има уште еден град од БиХ, а се работи за Добој.
„Историскиот град Добој е дом на особено фасцинантна вековна атракција. Позната како тврдина Добој, оваа огромна камена градба првпат била изградена во 13 век, за време на владеењето на Босанското Кралство, иако конфликтите во текот на годините доведоа до негово уништување и евентуална реконструкција речиси дваесет пати“, се вели во текстот.
„По еден ден поминат во истражување на тврдината и земање примероци од босанската кујна во Стариот град, блиското езеро Горанско ерзеро е особено шармантна дестинација на отворено, нудејќи им на посетителите можност да пливаат и да бараат автохтон балкански див свет.

Охрид

Ако размислувате да ја посетите Северна Македонија, Охрид е незаобиколива, и според Форбс, потценета дестинација.
„Лоциран во југозападниот дел на Северна Македонија, Охрид е една од ретките дестинации во светот што служи и како културно и природно место на светското наследство на УНЕСКО, благодарение на неговите вековни цркви во византиски стил и огромното Охридско Езеро со неговата разновидна низа на автохтони балкански риби и растенија, кои се наоѓаат во нејзините води.
Иако охридското културно наследство е секако фасцинантно, оние кои бараат мирно бегство во природата треба да поминат време во истражување на блискиот национален парк Галичица, прекрасен резерват преполн со домашни балкански птици“, порачуваат тие.

Ниш
„Сместен во јужните краеви на Србија, градот Ниш дал голем број римски императори, а легендарниот Константин Велики бил еден од многуте владетели кои потекнуваат од тој град“, пишува Форбс.

„Содржи богата низа на историски градби и знаменитости за откривање, од прекрасната тврдина Ниш од 18 век до Ќеле-кула, морничава зграда украсена со черепи на српските бунтовници кои ги загубија животите во неуспешното востание против Отоманската империја.
Покрај богатството на историски атракции, Ниш е дом и на растечка гастрономска сцена, со многу врвни ресторани кои работат во центарот на градот“, заклучуваат тие.

Варна

На листата се најде и бугарскиот град Варна.

„Сместен на западниот раб на Црното Море, овој историски град моментално служи како едно од врвните крајбрежни одморалишта во Бугарија, нудејќи широк спектар на луксузни хотели.
Долгата градска плажа со бел песок е совршено место за капење и сончање, додека во блискиот Археолошки музеј Варна се сместени римски бањи, антички накит и еден од најстарите познати примери на богатство во светот“, пишува Форбс.

Берат

Според Форбс, и албанскиот град Берат е потценета дестинација.
„Берат, живописен град лоциран на брегот на реката Осум. Вековното владеење на широк спектар на различни култури го проткаија Берат со разновидна колекција на архитектонски стилови. Иако џамиите и црквите се присутни низ градот, една од неговите главни атракции е Бератскиот замок, масивна камена градба во која се сместени неколку згради од 13 век“, пишува Форбс.

error: Content is protected !!