Милена: Со дипломата професор не видов фајде, да останев овде ќе бев во кредити


Многу семејства од поранешна Југославија живеат во Германија, но малку од нив живеат на германските острови. Едно од нив е семејството Јевтиќ од село кај Сремска Митровица. Сега живеат на Нордернај – остров во Северното Море, во Германија.

Тие работат во угостителството, уживаат во прекрасната и здрава средина на овој остров, имаат одлични односи со домородните Германци и не планираат да се вратат во својата татковина.
Нашите луѓе, кои во потрага по подобар живот стигнаа до такви оази, ни даваат можност да ја запознаеме Германија, која досега повеќето од нас не ја знаеја, пишува ,,Сербианидед”

Тоа е мало место со само 5.000 жители, прекрасната природа на околниот национален парк, чист воздух, здрав живот и блиски меѓусоседски односи. Сосема различно од остатокот од Германија.
Но, за некои побогати од нас, за оние кои имаат пари да патуваат некаде, Нордернај не им е непознат, бидејќи всушност е туристичко место. Семејството Јевтиќ, Милена и нејзиниот сопруг работат во ресторан таму.

Како се живее на мал германски остров, како децата се адаптирале, колку заработуваат и каков им е животот откако ја напуштиле родната земја – одговори Милена во продолжение.
Милена Јевтиќ од Кузмин, село недалеку од Сремска Митровица, е дипломиран професор по биологија. Но, погледнете какви се чудата на овие простори.

Таа работела две и пол години на бензинска пумпа. Откако станала професорка, доживеала неколкумесечна работа во основното училиште на замена.
Иако таквата судбина воопшто не е привлечна, вистина е дека понекогаш не можеме веднаш да ја видиме поголемата слика на настаните кои ни ги сервира животот. Милена вели дека веројатно ќе останеле во Србија доколку се занимавала со оваа професија.

– Но, подобро е што се случи вака. Да останевме во Србија ќе живеевме од денес за утре. И ќе влечев кредити секој месец.
Сега работи по три и пол часа дневно во основно училиште во системот што го нарекуваме „продолжен престој“. Таа им помага на учениците од прва година, а особено се занимава со интеграција на децата од овие краишта кои живеат во Нордернај. Покрај тоа, тој работи во ресторан два до три дена во неделата.

Во родната земјани беше доста од таков систем, несоодветна работа и политика… Видовме дека нема да можеме да создадеме услови за нормален, пристоен живот, вели Милена.
А што е нормален живот? Нормален живот, кој овде се смета за луксуз, значи да патувате некаде, да купите нешто, да не ги уди рате децата по уши кога ќе побараат нешто од вас и да тргате нешто настрана.

Дали е можно на балканот? Најверојатно не. Затоа Милена во 2016 година отишла во Нордернај за да и помогне на својата помала сестра која штотуку се породила и до ден денес останала на овој прекрасен германски остров.
Во 2016 година се породи сетра ми и дојдов да и помогнам. Тогаш решив дека ќе останам некое време за да видам дали можам да се прилагодам.

Извор: Бизнисвести

error: Content is protected !!