Вонредни инспекциски контроли: Два субјекта добија казни за загадување во Скопје – еве колку ќе платат

Во изминатите денови извршени се над 20 вонредни инспекциски контроли на градилишта, Б инсталации и инсталации елаборати кои се во надлежност на град Скопје, кај кои во две е утврдено надминување во дозволените емисии и изречена глоба по 12.000 евра кај секој од субјектите, информираа вчера од Град Скопје.
Контролирани се Топлана Север и топланата на Клинички центар, утврдено е дека работат на гас, не се утврдени надминувања во мерењата на емисии.
Се продолжува со мерења од стационарни места оџаци кај правни субјекти кои се во градска надлежност.
На повеќе локации се поставуваат апарати за мерење на ПМ10 честици за мониторинг од 24 часа, со цел утврдување на изворите на загадување, велат надлежните.

error: Content is protected !!