Не одете на бајачки да ви растураат клетви: Повторувајте ја оваа молитва и Бог сигурно ќе ви помогне

Ова е најкратката молитва што постои – се верува дека има неверојатна моќ и дека помага кога мислите дека некој ви фрлил при клетва и уроци. Обидете се и ќе видите, ќе добиете нова енергија, волја, ќе бидете помирени, а проблемите полека ќе почнат да се решаваат.

Кога лошите работи ќе почнат да ви се случуваат во животот, и никако се да ви тргне на подобро, луѓето веруваат дека некој на нив фрлил клетва проклетството или ги урочил.

Исто така, постојат многу методи за „отстранување” на овие уроци и клетви, за кои многу бараат помош од шарлатаните кои ќе го направи тоа за само 10 евра.

Но, навистина нема ништо што може повеќе да ве заштити од сé што е негативно од искрена молитва.

Верниците знаат дека одењето кај бајачките и видовитите луѓе е еден од пострашните гревови. Ако сте еден од нив, откажете се од бапските приказни и молете се кога чувствувате потреба за тоа. „Господи Исусе Христе, сине Божји, помилувај ме грешниот“ се зборовите од молитвата на Исус.

Ова е најкратката молитва што постои, но монасите и свештениците тврдат дека е толку моќна што со искрена вера може да ги помести планините.

Обрати му се на Бога искрено и Бог сигурно ќе ве чуе. Ако се прашувате кога да се молите за подобрување, нема прецизно време. Направете го тоа кога најмногу ќе ви пријае, и особено кога сметате дека најмногу ви е потребна молитвата. Обидете се и ќе видите, ќе добиете нова енергија, волја, ќе бидете помирени и поспокојни, а проблемите полека ќе почнат сигурно да се решаваат.

Кога молитвата ќе го очисти сето она негативно што е собрано во вас, наводно ќе исчезне и причините поради која мислите дека некој ве урочил или проколнал.

Повеќе за клетви:

Клетва (или колнење) е форма на говор при што (спротивно од благословите) се посакува да се случи нешто лошо.

Разни видови на клетви се појавуваат уште во предисториските култури, а денес голем дел од клетвите се присобрани од фолклорните дејци како „народни умотворби“.

Клетва според народното верување, иако вербална, претставувала тежок облики на нанесување зло поради омраза, одмазда или некоја друга причина. Најтешки клетви биле крвните: од родителот, братот, сестрата; клетвите од кумот, пријателот кој помагал во неволја, побратимот или луѓето на кои им било нанесено зло исто така се сметале за тешки. Животните и билките исто така можеле да го проколнат човекот, особено ако чинел зло врз нив постојано и со намера.

Жените своите клетви понекогаш ги театрализирале со распетлани кошули, разголени гради, со расплетување или сечење на косата, со клетва која добивала облик на песна, дури и римувана како тажаленка. Но колнењето имало сопствена реперкусија, криво изречената клетва најчесто се враќала, на оној кој колне, но и на неговото потомство. Во народот влаедеело верувањето дека клетвата за дете претставува потешка казна од тепањето.

Клетвата претставува отворена и партнерска комуникација со оној свет, повикување на оностраното е под призма на истерување на правда и во определени периоди ја има улогата на институција. Според некои верувања машката клетва е многу посилна од женската, тоа се објаснува со апотропејна улога на накитот кој е од метал и претставува пречка за комуникација со оностраното.

Клетвата е многупати поврзана со обредно исползување на магиските елементи кои имаат важна улога во зацврстување на вербалното казнување. Кај македонскиот народ е забележано фрлање на камен кон проколнатиот и клетвите поврзани со неговите карактеристики “Кога каменот ќе се врне и тој да се врне” или “Камен да се стори”.

Засилување на клетвата се вршело и со допирање на земјата (изразување блискост и барање поддршка од мртвите и од демонските битија), како и со разголување (симнување на облеката овозможувала полесен и понепосреден контакт со оностраното), како и со самоповредување (симболично жртвување). Во Малешевијата е познато коленичење, при што разранувањето на колениците (некаде и лактовите) претставува непосредно, крвно врзување со натприродните битија од кои се побарува помош.

Нашите предци практикувале и колективна клетва, најчесто таа имала за цел протерување и отстранување на некоја личност или семејство од заедничкото живеалиште. Ваквиот облик на колнење е карактеристичен за Црна Гора, но бил забележан и во другите краишта.

Како најстрашни сепак се забележани клетвите од родителите или од кумот. Секоја криво изречена клетва се враќа повеќекратно. Залудно и лажно колнење се пренесувало казна на потомството, низ генерации. Постоеле верувања дека клетвата може да се отклони со магиските елементи и со помош на натприродните битија.

Во страв од проколнување кај нашите народи се забележани помирувања во племенските заедници, прекинувања на крвните одмазди, градење на храмови и др.

Бајач измамил жена од скопската населба Карпош

Шеесет и осумгодишна жена од Скопје вчера пријавила во полиција дека во текот на јуни во нејзиниот дом на подрачјето на Карпош дошол М.Ш. кој ја довел во заблуда, претставувајќи се како бајач.

Како што соопшти денеска МВР, жената на 30 јуни на М.Ш. му дала златен накит кој, наводно го закопал во нејзиниот двор.
Според пријавеното, откако жената се посомневала, на наведеното место не нашла ништо и сфатила дека е измамена.

Случајот бил пријавен во Полициска станица Карпош. Се преземаат мерки за расчистување на случајот.

Жена остана без златен накит откако била измамена од бајач

Жена остана без златен накит откако била измамена од бајач

Шеесет и осумгодишна жена од Скопје вчера пријавила во полиција дека во текот на јуни 2021 во нејзиниот дом на подрачјето на Карпош дошол М.Ш. кој ја довел во заблуда, претставувајќи се како бајач.

Како што соопшти денеска МВР, жената на 30 јуни 2021 година на М.Ш. му дала златен накит којшто наводно го закопал во нејзиниот двор.

Според пријавеното, откако жената се посомневала, на наведеното место не нашла ништо и сфатила дека е измамена. Случајот бил пријавен во Полициска станица Карпош.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот.

Бајач измамил скопјанка – ѝ побарал накит за да го закопа во двор, но си го зел со себе

Измамник украл накит од скопјанка.

Според информациите на полицијата, 68-годишна жена од Карпош пријавила дека во нејзиниот дом дошол М.Ш. кој ја довел во заблуда, претставувајќи се како бајач.

Таа му дала златен накит кој наводно го закопал во нејзиниот двор.

„Откако жената се посомневала, на наведеното место не нашла ништо и сфатила дека е измамена“, велат од МВР.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот.

error: Content is protected !!