Страотна несреќа: 13-годишно момче погодено со 5 куpшуми од ловечка пушка – има скршеница на черепот

Страотна несреќа: 13-годишно момче погодено со 5 куршуми од ловечка пушка – има скршеница на черепот
Малото момче (13) од Пирот, кое неговиот татко го однел на лов над селото Власи, денеска околу 13 часот било погодено со пет куpшуми од ловечка пушка.
Тој околу 14 часот со возило на Брза помош бил донесен во Пиротската болница, а дежурниот хирург д-р Жарко Тодоровиќ и неговиот тим решиле итна хируршка процедура.
Момчето било во шок и веднаш било префрлено во операциона сала.
Имал повреди на главата, градниот кош, стомакот, црниот дроб, прострелна рана на бутот и повреда на главата со фрактура на черепот.
– Веднаш беше реанимиран. Имаше внатрешно крварење на црниот дроб кое беше прекинато и тоа беше пресудно. Скенерот укажа на дополнителни повреди кои не може да се решат во нашата болница. Направена е дијагностика и момчето во стабилна состојба е испратено во УКЦ Ниш веднаш по операцијата која траела речиси два часа – јавуваат од болницата Пирот за онлајн порталот Плус.

Според Курир, момчето било примено со прострелни рани добиени при лов во Универзитетскиот медицински центар Ниш.
– Детето е примено со пpострелна pана во пределот на бутот и бутната коска, повреда на главата, градниот кош и стомакот. По хируршки третман и дијагностичка КТ во Пирот, истиот е донесен во УЗ УКЦ Ниш. Момчето е свесно, ориентирано и комуникативно – ни изјавија од Универзитетот за применети науки Ниш.

error: Content is protected !!