420 евра месечно ќе добива секој полнолетен Бугарин – без разлика дали работи или не

420 евра месечно за секој возрасен Бугарин и 420 лева за дете – ова го предвидува концептот на безусловен основен приход. Еден од седумте нејзини иницијатори е економистот Ивајло Кирилов.
Референдумот за негово воведување во моментов е во тек во Европската унија и Бугарија има шанса да започне пилот проект. Овие суми ќе му бидат исплатени на секој граѓанин на државата, без разлика дали работи или не и колку е богат, објаснува за весникот Ивајло Кирилов.
Полот, етничката припадност, образованието и професијата или местото на живеење не се важни – доволно е да живеете во Бугарија. Ова ќе даде поттик за националната економија, рече експертот.
420 евра месечно за секој возрасен Бугарин и 420 лева за дете – ова го предвидува концептот на безусловен основен приход. Еден од седумте нејзини иницијатори е економистот Ивајло Кирилов.
Референдумот за негово воведување во моментов е во тек во Европската унија и Бугарија има шанса да започне пилот проект. Овие суми ќе му бидат исплатени на секој граѓанин на државата, без разлика дали работи или не и колку е богат, објаснува за весникот Ивајло Кирилов.
Полот, етничката припадност, образованието и професијата или местото на живеење не се важни – доволно е да е жител на Бугарија. Ова ќе даде поттик за националната економија, рече експертот.
Револуционерната идеја радикално ќе ја промени даночната политика. Доколку се воведе безусловен основен приход, нема да има потреба да се оданочуваат приходите на луѓето, туку само нивната потрошувачка.
Досега се спроведени повеќе од 40 вакви пилот проекти низ светот и покажаа дека парите не ги прават луѓето помрзеливи, туку напротив – стануваат попретприемнички бидејќи живеат мирно и без стрес за нивните секојдневни потреби.

Извор: https://infoburgas.com/

error: Content is protected !!