Веќе бев бремена – намерно ми направи уште едно дете: Тања откри сè што криела од јавноста со години

Тања Савиќ со месеци се бори за своите синови, кои нејзиниот сопруг Душан Јованчевиќ, како што и самата рече, ги однел во Австралија без нејзина согласност.
Тања сега повторно отворено зборуваше за борбата што ја води скоро 10 месеци. Пејачката ги откри деталите за целата ситуација и без влакна на јазикот зборуваше за бракот, сопругот Душан и сè што преживеала и криеше од јавноста.
– Последен пат ги видов децата во април минатата година, сè се развива многу бавно поради вирусот ковид-19. Никој не зема предвид како се чувствува мајката без децата, ова трае предолго, доста ми беше од сè, судењето требаше да биде на 19-ти, но тоа беше трогнато и јас сум во шок. Сега имам комуникација со децата, благодарение на судот во Австралија, редовно ги слушам – рече Тања и објасни како нејзините синови реагираат на целата ситуација.
– Тие некако го кријат тоа, на крајот на краиштата тие се момчиња, на самиот почеток реагираа многу посилно затоа што не беа подготвени за таа ситуација, но мислам дека сега разбираат, сега психолозите и судот се вклучени во целата приказна. Тие знаат дека мама го тужи тато, мислам дека им е полесно по тоа прашање, сега тие знаат што се случува – објасни таа во емисијата „После ручекот“.

Савиќ истакна дека нема контакт со нејзиниот сопруг Душан.
– Воопшто не! Ми рече да не му се јавувам на телефон и го почитувам тоа. Едно време толку многу се јавував затоа што ми недостигаа децата, им се јавував на децата, не му се јавував нему. Ми рече да не се јавувам повеќе на тој телефон и даде уште еден, зеде нов што им го даде на децата да го користат и јас го почитував тоа и му реков дека повеќе нема да му се јавам. Почитувам, инсистирам на тоа дека ако видите дека некој не сака да комуницира со вас повеќе … некако го разбрав тоа и се повлеков, немам комуникација со него, туку само со децата и имам товар – рече пејачката.

На прашањето кога сфатила „каков човек е Душан“, пејачката искрено одговори:
– Веднаш го препознав, но мислам дека веќе беше доцна и веќе бев бремена. Тогаш гледате некои работи што не ги сакате и ги затворате очите и размислувате „ќе го променам“. Мислев дека ќе успеам во тоа. Не ги мразам мажите, далеку од тоа, има жени кои прават сè за да манипулираат со маж. И мажите го прават тоа, но колку што знам жените го прават тоа почесто.
– Многу работев на себе сега кога сум сама. Го следев неговото однесување – додаде таа и откри како нејзините пријатели и околината реагирала на нејзините проблеми во брак.
– Моите пријатели ми велеа „тој е прекрасен, како зборуваш за него вака“, а јас плачев секој пат поради него. Но, знаев јас каков е кон другите, многу шармантен, знае како да ви влезе под кожата. Мислам дека луѓето кои вршат психолошко насилство вршат и физичко насилство, но мислам дека психолошката тортура е многу поисцрпувачка. Се прашував многу пати, како и сите жени – објасни таа.
Тој сакаше да биде гласен, мислам дека тоа е кукавички порив. Секогаш се однесуваше како мало дете, како кога ќе земете играчка од дете и врескате да бидете во центарот на вниманието – рече таа.
Тогаш Тања ги откри деталите за процесот што се одвиваат во Австралија и истакна дека поднела над 3.000 документи против Душан.
Австралискиот закон е многу фер што се однесува до мајките, но сè е бавно, поради оваа корона. Јас ги доставив сите докази и над 3.000 документи против него. Единствено што останува е да се брани со некои од пораките што ги испратив, толку е безопасно, сепак сум повредена мајка, имам право да ги изразам моите чувства и проклетство во пораките. Не реков ништо грдо за него пред децата, сакам да ги заштитам моите деца, никогаш не сакам да се расправам или да зборувам лошо за татко им, додека тој сега им го кажува тоа за мене – истакна таа.

– Кога го чувствувате тоа, а веќе имате едно дете, зошто да одите на второ? ја праша водителот.
– Тоа е добро прашање, Вања. Сето тоа го правеше намерно, за да ја задржи жената. Во мојот случај тоа беше намерно, јас го знаев тоа. Јас навистина го сакав, никогаш немаше да му го направам ова, но очигледно дека некој апсолутно немаше никаква почит кон мене. Се ослободив, сега ми е полесно, немам никакви присили и кому да ги плаќам сметките. Единствена болка ми се децата, да се вратат кај мене и среќна сум што ќе можам да им се посветам на нив, да не ми се меша во воспитувањето на децата и да им вели дека сум глупава … се сметам за силна и паметна жена, но која не го искористи својот потенцијал до крај. Имав многу пријатели пред Душан, сега немам никој, тој ме изолираше и сега треба да го ‘испеглам’ сето тоа, да ги вратам пријателите во моите прегратки. Многу луѓе ме поддржуваат – рече таа во споменатата емисија.

error: Content is protected !!