Изгубеното злато на Југославија е пронајдено, но кому му припаѓа?

Златото изнесено од Југославија на почетокот на Втората светска војна сè уште постои и, очигледно, се наоѓа во Банката на федерални резерви на САД (FED) во Њујорк!
Врз основа на неколку документи пронајдени во американскиот Сенат, државното богатство на Југославија заврши меѓу федералните резерви на САД, со јасно прашање дали наследниците на Караѓорѓевиќ или Србија како правен наследник на поранешната држава денес го бараат правото на тоа.
Дека богатството сè уште постои во Федералните резерви на САД е откриено благодарение на податоците за странско лобирање во САД, што според американскиот закон е објавено на веб-страницата на Сенатот. Според едниот од нив излегува дека „Александар Карашорчевиќ, како законски наследник, поднел барање до американските власти за приватен имот што му припаѓал на неговиот предок, а кој бил доверен на американската Федерална резервна банка одЊујорк за чување за време на Втората светска војна“

Милјарди и милијарди

Не се знае точно колку изнесува имотот, но врз основа на неколку извори достапни денес, конечно е можно да се реши непознатото за тоа колку богатство беше однесено во САД на почетокот на Втората светска војна. Станува збор за 41,667 килограми злато, што во тоа време вредеше 46 милиони долари.
Имајќи предвид дека една унца злато вредеше 33,85 долари таа година, и дека на светските берзи вредеше 1,839,30 долари овој понеделник, тогаш сегашната вредност на тогаш запленетото злато е 2,7 милијарди американски долари. Добар дел од тоа злато беше вратен во Југославија, но дел остана во САД.

Таен лов на богатство

Колку точно од тие 2,7 милијарди долари злато бара престолонаследникот Александар Караѓорѓевиќ, може да се открие доколку американските власти одлучат да ја обелоденат одлуката за барањето на српскиот престолонаследник.
Фактот што Караѓорѓевиќ наведуваат во барањето имотот да им е доверен на САД за „чување“ е всушност убав израз за запленетото злато на американската влада засновано на извршната наредба број 8,389 на претседателот Френклин Рузвелт.
Покрај златото, Америка за време на Втората светска војна заплени пари, златни пари и хартии од вредност од југословенската влада и граѓаните, чиј износ не може да се одреди денес, бидејќи различни историски извори наведуваат различни податоци. Овие износи се проценува дека се движат од тогашните 13,8 милиони до 37,3 милиони долари.

Сомнителни лобисти и финансиери

Интересно е што престолонаследникот Александар Карашорчевиќ и кралското семејство од Србија не плаќаат за сегашното лобирање во САД, но извесен Џон Кафоро се грижи за нивните интерреси и донирал 800 милиони долари.
Кафаро денес е трговец со недвижнини, а неговото минато е повеќе од интересно: тој е осуден и казнет двапати за кршење на прописите, а се тврди дека има врски со претседателот Доналд Трамп. Досега, според достапните документи, платени се 260 000 УСД за лобирање.

И интересно е и лицето кое е платено да лобира. Станува збор за Алфонсо Дамат, поранешен американски сенатор од 90-тите години на минатиот век, кој беше еден од првите албански лобисти што ја посети Приштина заедно со Боб Дол во 1990 година, по што тој отворено се залагаше за независност на Косово.
Сепак, дури и ако американските лобисти успеат да ги убедат американските власти дека треба да се ослободи златото што постои во Федералните резерви, се поставува прашањето дали Караѓорѓевиќ навистина може да докажат дека златото е сопственост на нивните рудници, а не на Кралството Југославија.

Богатство од милијарда долари

Во јули 1948 година беа потпишани два договори меѓу Југославија и Соединетите држави, според кои Американците се обврзаа да го деблокираат нашето монетарно злато, кое беше во американските банки во износ од 47 милиони долари.
Според таа спогодба, САД чувале 17 милиони долари, што во тој момент би изнесувало околу 15 тони злато. Денес, тие 15 тони злато би вределе околу 970 милиони долари!

error: Content is protected !!