Бројот на изгубените заби може да покаже колку долго ќе живеете

Број на забите кои сме ги изгубиле може да биде добар показател за предвидување на должината на животот.
Според една студија луѓето што ги имале сите заби до 74 години имаат поголема шанса да живеат 100 години.
Оние, пак, кои изгубиле пет или повеќе заби до 65 години, најверојатно, ќе страдаат од сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи кардиоваскуларни болести, дијабетес и остеопороза, кои можат да влијаат значително на должината на животот.
Сите овие болести се поврзани и со квалитетот на животот на поединецот, нивниот социо-економски статус, но, исто така, и со стресот.
Експертите истакнуваат дека е потребно да се четкаат забите двапати дневно, наутро и навечер со паста за заби со флуор, да се намали внесувањето шеќер и слатки пијалаци и да се посетува стоматолог редовно.

error: Content is protected !!