Докторот Дејан Додиќ со оваа информација ги загрижи сите во Македонија: Тоа е вистината – не може да ја промениме

Докторот Дејан Додиќ со оваа информација ги загрижи сите во Македонија: Тоа е вистината – не може да ја промениме
Вирусите и грипот ја наполнија и Клиниката за за пулмологија и алергологија, сподели дикректорот д-р Дејан Докиќ за утринската програма „Здраво Македонијо“ на Канал 5. Како главна причина за тоа го наведува невообичаено топлото време за јануари.
Според Докиќ, и покрај тоа што е сезона, дополнителен проблем се релативно високите температури на почетокот од годинава. Тој вели топлото време влијае така што дополнително го олеснува патот на вирусот до својот домаќин.
Тоа ги зголемува рецепторите и овозможуваат полесно да навлезат вирусите што предизвикува поголем број на случаи на грип, наведе Докиќ.
Директорот дополни дека од 12 јануари поради големиот број на пациенти, воведен е втор дежурен лекар.

За поголема заштита, препорачува да се носат Н95 заштитни маски

error: Content is protected !!