Никој не го очекуваше ОВА: Познато е дали Пендиков ќе се врати назад во Македонија

Никој не го очекуваше ОВА: Познато е дали Пендиков ќе се врати назад во Македонија
Веста многумина изненади. Дали тоа е паметно? Дали претходно планирал нешто такво или не?
Шефот на дипломатијата на Бугарија, Николај Милков во гостувањето во БТВ одговори и на прекорот на македонскиот претседател Стево Пендаровски дека се политизира случајот со Бугаринот Христијан Пендиков кој беше претепан во Охрид.
Поради заканите во оваа фаза , Христијан Пендиков , кој е секретар на бугарскиот клуб во Охрид, нема да се врати во Македонија, туку ќе остане во Бугарија.
„Прашањето за почитување на правата на луѓето со бугарски идентитет, како и на бугарскиот граѓаните кои живеат во Република Северна Македонија, е политичко прашање. Тоа е содржано во различни документи. Тоа е вградено во Декларацијата на Националното собрание од октомври 2019 година и ние сме должни соодветно да реагираме“, рече Милков.

error: Content is protected !!