Покрај Земјата ќе помине зелена комета, последен пат била видена во времето на неандерталците

Покрај Земјата ќе помине зелена комета, последен пат била видена во времето на неандерталците
Зелената комета се очекува да биде највидлива од Земјата оваа недела. Се наоѓа на оддалеченост од 42 милиони километри од нас.
Оваа комета последен пат поминала покрај Земјата во време кога неандерталците сè уште ја населувале Евроазија, велат научниците. Сега НАСА планира да го набљудува со својот вселенски телескоп Џејмс Веб, кој би можел да им даде на научниците информации за формирањето на Сончевиот систем.
Кометите се составени од карпи, мраз, прашина и карпи. Како што се приближуваат до ѕвезда, тие почнуваат да се топат, ослободувајќи млаз гас и прашина.

error: Content is protected !!