Демерџиев ги чека Бугарите да пристигнат во Скопје – на ова место: Потоа заедно ќе положат цвеќе

Демерџиев ги чека Бугарите на едно место во Скопје.
Министерот за внатрешни работи на Бугарија Иван Демерџиев е во Скопје, но нема одговор на прашањето како ќе помине денешниот ден. Ова е прашање „на кое се уште немаме одговор“, им коментираше министерот на бугарските новинари.
Вчера имаше несогласувања меѓу изјавите – има или нема бугарска делегација.
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, изјави дека македонската влада не добила порака дека бугарска делегација ќе присуствува на утрешната прослава во црквата Свети Спас по повод 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев. Ова го демантираше бугарското МНР, кое посочи дека нивната амбасада во Скопје официјално ги известила властите на РСМ дека официјална бугарска делегација, предводена од вицепремиерот и вршител на должноста министер за внатрешни работи Иван Демерџиев, ќе положи венец и ќе му оддаде почит на Гробот на Гоце Делчев утре во Скопје.
За ова прашање беа испратени и три вербални белешки.
Ја решивме мистеријата дали има бугарска делегација во РСМ – има, коментираше Демерџиев за неговото присуство во живо во Скопје. Тој лично изјави дека бугарската делегација ќе ги чека Бугарите во Скопје да се соберат и „заедно да положат цвеќе на гробот на Гоце Делчев“.

Демерџиев се надева дека од македонска страна се создадени такви безбедносни мерки како во Благоевград, за сите што сакаат да имаат пристап до спомениците.
„Има стража, создадени се безбедносни мерки, допрва ќе дознаеме дали сите што сакаат ќе бидат без проблем примени на споменикот на Гоце Делчев.

Има информации за запирање на бугарски државјани на граница, но тие не се толку многу. Има и список на лица на кои им е забранет влез во РСМ, потврди Демерџиев.

error: Content is protected !!