ВОНРЕДНО: Повеќе лица, меѓу кои и мали деца, не можеле да се симнат од Водно со Жичницата поради силен ветер

Поголема група граѓани, меѓу кои и деца денеска не можеле да се симнат од врвот на Водно со Жичницата поради силниот ветер. Од Центарот за управување со кризи информираат дека проблемот е надминат откако Жичницата била повторно ставена во употреба.
НА ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА ИТНИ ПОВИЦИ 112 ВО 15:40 ЧАСОТ ДОБИЕНА Е ПРИЈАВА ОД ЛИЦЕ КОЕ СЕ НАОЃАЛО НА ВОДНО КАЈ КРСТОТ, КАДЕ ИЗВЕСТУВА ЗА ПОГОЛЕМА ГРУПА НА ЛУЃЕ МЕЃУ КОИ И МНОГУ МАЛИ ДЕЦА КОИ ЧЕКААТ ДА СЕ СИМНАТ ПО ЖИЧАРАТА, МЕЃУТОА ПОРАДИ ГОЛЕМИТЕ ВЕТРОВИ НА ИСТИТЕ ОД СТРАНА НА ВРАБОТЕНИТЕ НА ЖИЧАРАТА НЕ ИМ Е ДОЗВОЛЕНО ДА СЕ СИМНАТ СО ЛИФТОТ, НАВЕДУВАА ОД ЦУК.
Лицата побарале помош за симнување, посочувајќи дека биле известени од страна на вработените во Жичарата дека патот е подзамрзнат и тешко е со кола да се стигне до местото каде се наоѓале луѓето.
За настанатата состојба ЦУК го известило одговорното лице од Град Скопје и ЈСП Скопје. По извршените контакти со одговорното лице, Жичарницата била ставена во функција и луѓето безбедно се симнале надолу до Средно Водно.
Од страна на Град Скопје е известен и Црвениот Крст чии претставници се наоѓале на лице место и им помагале на луѓето безбедно да се симнат надолу.

Состојбата е надмината и временските услови се стабилизирани, соопштија од ЦУК.

error: Content is protected !!