Браво Македонија, браво Македонци: Околу 150 лекари од нашата држава се пријавија да одат на ПОМОШ во Турција

Браво Македонија, браво Македонци: Околу 150 лекари од нашата држава се пријавија да одат на ПОМОШ во Турција
Околу 150 здравствени работници од Македонија се пријавија да заминат во Турција за да помогнат при лекување на повредените во погодените подрачја од катастрофалниот земјотрес. Како што кажа минисерот за здравствпо Беким Сали, денеска ќе биде комплетитран списокот на доброволци и потоа ќе биде предаден во Центарот со управување и кризи (ЦУК).
„ЦУК понатаму, преку комуникација со турските власти и НАТО, ќе извести за расположивите капацитети и човечки и материјални. Јас би сакал уште вчера медицинските екипи да тргнеа кон Турција, но ги почитуваме протоколите и чекаме одговор за тоа што им е потребно“, рече Сали по посетата на Универзитетската клиника за хируршки болести „Св. Наум Охридски“.
Покрај здравствени работници понудени се и две комбиња специјализирани за интензивна нега, кои се добиени како донација за Клиниката за педијатрија.
„Тие две комбиња, комплетирани со два тима од доктор, шофер и медицинска сестра, се подготвени да заминат до погодените места. Имаме и список на лекови што ние го обезбедивме преку компании и донатори и тие се ставени на располагање, а турските власти по потреба ќе одобрат што им е неопходно за да ги испратиме кон погодените места“, рече Сали.
Во Турција веќе се отидени екипи од Пожарните бригади на Град Скопје, Струмица, Битола, Тетово и Штип.

error: Content is protected !!