Страшна вест се прошири брзо: Cо HOЖ ликвидиран познат новинар
Веројатно бил на мета на напаѓач, за кој можеби во минатото издал и некои тајни?!

Голема трагедија ја потресе новинарската фела во цел свет.
Истражувачкиот новинар Џеф Џерман почина откако беше избоден со нож пред својот дом во Лас Вегас.
Се претпоставува дека 69-годишниот Џерман настрадал во изолиран случај. Полицијата трага по еден осомничен.
Џерман од 2010 година работеше во „Ривју-џурнл“ (Review-Journal), а претходно две децении беше колумнист и репортер на „Лас Вегас Сан“ (Las Vegas Sun).

Тој беше познат по написите за владините малверзации и политичките скандали, а известуваше и за масовното убиство во 2017 година за време на музички фестивал во Лас Вегас кога беа убиени 60 луѓе, а повеќе од 400 беа повредени.Повеќе за професијата новинар:

Новинар е лице кое професионално се занимава со собирање вести (на пример, фотограф, репортер, уредник). Лице кое се занимава со новинарство. Во зависност од контекстот, терминот новинар може да вклучува и различни типови уредници, редакциски писатели, колумнисти и визуелни новинари, како што се фоторепортери (новинари кои користат фотографија). Новинар, во светот на интернетот може да биде и лице кое води јавен дневник, на пример блог.

Улогата на новинарот е да истражува, пишува и известува за информациите за да ги презентира во извори, да спроведува интервјуа, да се занимава со истражување и да дава извештаи. Дел од собирањето информации за работата на новинарот понекогаш се нарекува и известување, за разлика од производствениот дел од работата, како што е пишувањето статии. Новинарите можат да го поделат своето време кога работат во редакција и да одат на настанот за да бидат сведоци или да ги интервјуираат луѓето.

Од новинарот се очекува да нема компромис со вистината. Веста секогаш треба да ја објави навремено и точна. Од новинарот се очекува слободно да се изрази, да не е подложен на цензура и автоцензура. Новинарот во секојдневните обврски се соочува со притисок со факти. Слободното новинарство може да биде добро или лошо, но без слобода новинарството не може да биде ништо друго освен лошо. Професионалноста разликува добар и лош новинар. Задачата на новинарот е да ги пренесе веста и вистината, не да ги креира

Америка е термин кој се користи за заедно да се означат континентите Северна Америка и Јужна Америка. Оваа огромна земјена маса се наоѓа меѓу Атлантскиот и Тихиот Океан. Терминот често ги вклучува и Карибите, односно островите во Карипското Море, и Гренланд, иако не и Исланд, заради културни и историски причини. Средна Америка најчесто географски се смета за дел од Северна Америка. Америка често се нарекува западна полутопка, или за време на колонијалната ера, Новиот Свет.

Најчесто кога се зборува за Америка, во македонскиот јазик, се претпоставува дека се работи за два континента – Северна Америка и Јужна Америка. Но, во шпанскиот јазик на пример, се претпоставува дека се работи за еден континент, Америка. Се случува и во македонскиот јазик да се најде референца за Америка како Новиот Свет во целина, како на пример во реченицата: „Кристофер Колумбо ја открил Америка.“

Концептот за еден континент се појавува тематски, како на пример, петте прстени на Олимпиското знаме, ги претставуваат населените континенти, но само еден од нив се однесува за Америка, во целина.

Луѓето кои живеат на Американскиот континент понекогаш се нарекуваат Американци, иако зборот Американец, во македонскиот јазик, како и во многу други јазици, најчесто се употребува за да означи граѓанин на Соединетите Американски Држави. Шпанскиот јазик ги користи термините norteamericano (“Северен Американец”) или estadounidense (буквално “Соединетодржавец”) кога станува збор за граѓаните на САД. Во францускиот, се користи кованицата états-unien (états-unienne за жена), иако вообичаен е терминот américain(ne). На германски, зборот Amerikaner се користи за граѓанин на Соединетите Американски Држави, иако често е потребно да се употреби појасниот термин US-Amerikaner. Во Италија зборот Americano се користи луѓето кои живеат во САД, но зборот Statunitense исто така се користи.

Во Португалија и Бразил, жителите на САД се нарекуваат americanos, а за формални потреби norte-americano, додека терминот estadunidense се користи многу ретко.

До откривањето на Америка на овие континенти живеело малобројно домореодечко население. Него го претставувале: Ескими, Индијанци, Ацтеки, Маи и Инки. По откривањето на Америка започнува масовно доселување на население од повеќе еропски земји: Англија, Франција, Шпанија, Португалија, Холандија, Италија, Гермнанија итн. Тие, колонизаторите, сурово го експлоатирале и физички го уништувале доморедечкото население, така што денес од домородечко население е останат само мал број. Во XVIII и во XIX век во Америка присилно бил донесен голем број црнечко население од Африка. Во услови на забрзан економскир азвој, емиграцијата на белото население од Европа кон Америка се зголемувала. При процесот на колонизацијата, најголемо влијание извршиле Англичаните, Французите, Шпанците и Португалците. Токму затоа, денес во Северна Америка најголемо е англосаксонското и француското влијание. Во Средна и во Јужна Америка останало Шпанија влијание, а во Бразил Португалија. Соодветно на тоа, во Северна АМерика се зборува англиски, во регионот Квебек во Канада – француски, во Средна и во Јужна Америка – шпанскиот јазик, а во Бразил португалскиот. Денес на американските континенти живеат околу 794 милиони жители. Од нив во Северна Америка живеат околу 340 милиони жители, во Средна Америка – 190 милиони, а во Јужна Америка – 390 милиони жители.. Најгусто населени се средишните и источните делови ан САД, земјите на Средна Америка и приатланските брегови на Јужна Америка. Природниот прираст во САД и во Канада се движи околу 6 промили. Во поголем дел од државите на Средна и на Јужна Америка природниот прираст изнесува над 28 промили, како на пример, во Мексико, Венецуела, Бразил, Боливија и други, а во некои е околу 20 промили. Во државите на Америка денес се издифиренцирани посебни нации и народи, како што се Канаѓани, Американци (жители на САД), Мексиканци, Бразилци, Аргентинци, Кубанци итн. Во нив живеат разни народи, кои се доселени од многу земји од светот. Но, егзистира и мешано население, како што се мулати(помеѓу белци и црнци); местици(помеѓу белци и Индијанци); замбоси(помеѓу црнци и Индијанци). Мулатите се најзастапени во САД, местиците во Средна и Јужна Америка, замбосите во Бразил, а нешто помалку во другите јужноамерикански земји.

Америка е заедничкото име за двата континента. Географски, двете континентални маси се делат на Северна и Јужна Америка. Меѓутоа, поради историски, јазични, цивилизациски, стопански и други разлики – во минатото од Северна Америка како посебна се издвоила Средна Америка. Според тоа, Америка се дели на 3 регионални целини, и тоа: Северна, Средна и Јужна Америка.

error: Content is protected !!